Aktiespararna

Aktiestrateger tror på fortsatt stigande börser - dessa kan stiga tvåsiffrigt

Av Elin Hanspers
23 februari 20242 min lästid
På tre börser ses uppgångar på över 10%.
Aktiestrateger ser fortsatt rally på de globala aktiemarknaderna, men flera ser också risk för en snar korrektion.

Slutet av 2023 syntes ett rally på många aktiemarknader och även inledningen av 2024 ligger på plus, mycket drivet av en förväntan på att amerikanska centralbanken Federal Reserve ska börja sänka räntorna. Denna förväntan har avtagit på senare tid, men börserna har hållit humöret uppe med grund i rapportsäsongen och starka teknikaktier.

Den senaste tidens rally på de globala aktiemarknaderna har också lite ånga kvar, enligt en Reuters-undersökning med 150 strateger. Samtliga 15 av världens största börser väntas att stiga under året, men endast tre väntas stiga med över 10%: Japans Nikkei 225, USA:s Dow Jones och Indiens NIFTY. Under 2023 var det bara två börser som misslyckades med att åstadkomma tvåsiffriga procenttal.

Samtidigt är strategerna delade om huruvida det blir en korrektion under de kommande tre månaderna. Av de svarande sade 45 att inte var troligt med korrektioner, medan 43 svarade att det var troligt.

"Stjärnpresterade ekonomi"

Historiskt sett är det börserna i USA och Indien som oftast har presterat över förväntningarna sedan åtminstone 2010, skriver Reuters. Det indiska BSE-indexet väntas stiga ytterligare 8% i år, efter att ha klättrat 19% under 2023.

"Den indiska ekonomin är fortfarande en "stjärnpresterande" ekonomi jämfört med andra tillväxtmarknader", säger Neeraj Chadawar, chef för kvantitativ aktieanalys på Axis Securities.

Europeiska Stoxx 600 väntas ha mindre uppsida efter att ha satt ett nytt rekord på torsdagen. Uppgången här väntas ligga på med blygsamma 3%.

"Vi tror att Europa kommer att se en trög tillväxt och att en mild nedgång i aktiviteten i USA kommer påverka vinsterna - även om vi inte ser en vinstrecession, tror vi att marknadens förväntningar är höga", säger Amundis strateger.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig