Aktiespararna

Några aktietips för dig som får tillbaka pengar på skatten

Av Redaktionen
8 mars 20242 min lästid
Från vänster: Eric Emanuelsson och analytiker Robert Andersson.
Det är mars och deklarationstider och många ser fram emot skatteåterbäringen. I veckans avsnitt av Aktiepodden går Aktiespararnas analytiker Robert Andersson igenom tio intressanta aktier att plocka in i portföljen för pengarna, och som kan agera inspiration och en början på en spännande portfölj.

I veckans avsnitt av Aktiepodden radar Robert Andersson upp portföljen likt en starttia på en fotbollsplan. Han listar några bas-innehav, ett par mittfältare och två kryddor i form av anfallare med stor potential för portföljen.

Investor stadig spelare

Som bas-innehav tycker Robert Andersson att stora framgångsrika bolag är bra att ha och då är investmentbolagen Investor och Industrivärden två bra alternativ. Både Investor och Industrivärden innehåller flera tungviktare på den svenska börsen, såsom bank och verkstad, som också agerar trygga och stabila innehav.

Ytterligare bas-innehav för portföljen tycker Robert Andersson är verkstadsjätten Atlas Copco, som är det största bolaget på svenska index, och Volvo som också är en stor index spelare.

Handelsbanken lockar

Som defensiva mittfältare placerar Robert Andersson Handelsbanken och Securitas.

"Som svensk investerare bör man äga bank för det är en väldigt stor del av index. Handelsbanken är ju definitivt en av de mer intressanta. Framförallt tycker jag att riskexponeringen är tilltalande", säger han i podden.

Som en mer offensiv mittfältare placerar analytikern istället Evolution, som också hade kunnat hamna på den defensiva sidan, men han noterar en del risker.

"Det som gör att aktien är mer riskabel är att det finns fler regulatoriska osäkerheter. Dels kommer skattesatsen att öka ganska betydande, men än viktigare är diskussionen om svarta marknader eller reglerade marknader. Evolution är ju en underleverantör till operatörer som till exempel Kindred och det finns risk att regleringar även tar sikte på underleverantörer", säger han.

Krydda för portföljen

New Wave är den andra offensiva mittfältaren där analytikern ser fortsatt god potential.

Sist ut är anfallarna, även kallat kryddorna, och bolag som man bör ha minst vikt i - nämligen Netel och Humana.

"Dessa kan göra hattrick på plan, men de kan också gå helt mållösa", säger Robert Andersson.

LÄS MER: Analytikerna går igenom 12 aktier - köpa eller inte?

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig