Aktiespararna

Aktiva fonder ifrågasätts

Av Redaktionen
12 november 20203 min lästid

Bara en tredjedel av de aktivt förvaltade aktiefonderna slår börsen som helhet. Nu ifrågasätts hela branschen.

Under ett omtumlande 2020 med en global pandemi och ett stökigt presidentval har fondförvaltningsindustrins bristfälliga resultat fått kritik. Traditionella investerargrupper har länge argumenterat – extra högt det senaste tio åren – att de ska visa varför du ska låta dem placera dina pengar vid nästa nedgång på börsen, enligt Financial Times.

De fick sin chans när Corona-pandemin slog med all sin kraft mot börsen i våras, men det ser ut som att 2020 kommer att sluta som ett rörigt år för aktiva placerare, förutom några anmärkningsvärda undantag.

– Deras dåliga resultat under detta året kommer att öka kritiken mot traditionella aktiva placerare, säger Yves Bonzon, investeringschef på den schweiziska banken Julius Baer, till Financial Times.

Christoffer Ahnemark, analysansvarig på Aktiespararna, ger sin syn på läget

Vad ska man tänka på när man väljer en fondförvaltare?

– Historik, strategi och sunt förnuft. Det är grundpelare i bra fondval. Avgifter har fått mycket fokus de senaste åren, men det är nettoavkastningen som är det mest väsentliga för individen.

Håller du med om att aktiva förvaltare tappat stinget under 2020?

– Faktiskt inte. Under coronavåren 2020 har många av de aktiva fonder jag följer bevisat sig. Teman som digitalisering, hållbarhet och hälsovård har överpresterat. Vinnare om Embracer, Stillfront, Sinch, Boozt, Evolution Gaming, är det få indexfonder som äger.

Är det en bra idé att låta någon annan förvalta ens pengar?

– Att ta hjälp är aldrig fel, men det gäller att göra det smart. I Aktiespararens fondportföljer har vi genom åren vaskat fram flera förvaltare, både aktiva och passiva, som håller måttet.

Varför presterar många proffs sämre än index?

– Det finns flera förklaringar. Över tid är det svårt att slå index och konkurrensen är hård. Men det finns också flera exempel på indexfonder som blivit utklassade av skickliga stockpickers.

Vilken fördelning ska man ha mellan aktiv kontra passiv förvaltning i sitt sparande?

– Att blanda aktiv och passiv förvaltning är ofta en smart idé. Själva fördelningen beror på individ. Grundplattan utgörs i regel av billigare indexexponering som toppas med utvalda spetsförvaltare.

Dela med dig