Aktiespararna

Ålandsbanken: Marknaden har utvecklats klart sämre än världsindex

Av Annelie Östlund
10 juni 20242 min lästid
Ålandsbanken varnar för kinesiska marknaden med anledning av de geopolitiska spänningarna. ”Även för nordiska och europeiska bolag med hög exponering mot Kina är vi något försiktiga”, skriver banken.

Kina är världens näst största ekonomi mätt i nominell BNP, efter USA. Men allt fler investerare håller på att dra öronen åt sig.

”Vi noterar att många internationella placerare har valt att minska sin exponering mot landet under senare år, vilket bidragit till att marknaderna utvecklats klart sämre än världsindex. Sedan 2019 har totalavkastningen på Shanghaibörsen i genomsnitt varit 2,2% per år (mätt i EUR) medan motsvarande tal för världsindex är 13,3%”, skriver Ålandsbanken i sitt morgonbrev.

Banken ifrågasätter nu hur ”investeringsbart” Kina är ”givet de geopolitiska spänningar som blivit tydliga under de senaste åren”.

”Transparensen och bolagsstyrningen håller lägre klass än i västvärlden, och det är tydligt att hållbarhetsfaktorer inte har samma tyngd i Kina som i övriga världen”, skriver Ålandsbanken vidare.

Varnar för fastigheter och bygg

Några sektorer varnar banken särskilt för, däribland fastigheter och bygg. Men investerare uppmanas också att hålla koll på vilken typ av exponering mot Kina som nordiska och europeiska bolag har.

”Även för nordiska och europeiska bolag med hög exponering mot Kina är vi något försiktiga”, skriver Ålandsbanken och fortsätter: ”Vi lägger stor vikt vid bolagens strategi och positionering i Kina – det är en stor marknad men osäkerheten kring både den ekonomiska och geopolitiska utvecklingen kräver att beroendet av handelsflöden med övriga delar av världen är begränsade.”

Banken föredrar de bolag som har tydliga ”China for China”-strategier, däribland ABB, Atlas Copco, Kone, SKF och Autoliv.

LÄS MER: Här är expertens indiska aktiefavoriter

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig