Aktiespararna

Ålandsbanken: Låga förväntningar inför verkstadsbolagens rapporter

Av Finwire/Redaktionen
10 juli 20242 min lästid
Under de senaste månaderna har de svenska verkstadsbolagens utveckling varit betydligt svagare än de finska.

Den genomsnittliga avkastningen för den svenska verkstadssektorn har varit minus 2 procent sedan slutet av mars, något som till stor del kan förklaras av lägre vinstmultiplar. Det skriver Ålandsbanken i en morgonkommentar.

Enligt banken har konjunkturdata varit svagare än väntat i både USA och Eurozonen och investerare verkar inte ha någon tilltro på att de påbörjade räntesänkningarna kommer kunna öka efterfrågan.

"Detta förefaller väl pessimistiskt. Vi noterar också att 2Q24 för många bolag utgör det svåraste
jämförelsekvartalet för året – från 3Q24 och framåt blir årsjämförelserna gradvis lättare. Den multipelkontraktion som ägt rum i sektorn framstår därmed som väl stor, speciellt som den i många fall sker från redan låga nivåer."

Ålandsbanken bedömer också att konjunkturoron är fullt diskonterad i sektorn, inte minst i tidigt cykliska bolag, och att det kommer krävas stora negativa överraskningar i rapporterna för att nedgångarna ska fortsätta.

"Inför rapportsäsongen har vi övervikter i Assa Abloy, SKF, Hexagon, Volvo, Sandvik, Metso och Valmet. Vi har undervikter eller låg exponering i Alfa Laval, Atlas Copco, Epiroc, Wärtsilä, Cargotec samt Electrolux och Volvo Cars. Detta innebär att vi ser konjukturoron som överdriven och att risk/reward för de tidigt cykliska aktierna bedöms vara positiv inför rapporterna", skriver Ålandsbanken.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig