Aktiespararna

Ålandsbanken om Intrum: ”En positiv kursreaktion motiverad”

Av Elin Hanspers
23 januari 20242 min lästid
Intrum meddelade på måndagskvällen att man avyttrat en portfölj av tillgångar till Cerberus för 11.5 miljarder. Aktien faller under tisdagen men Ålandsbanken anser att en positiv kursreaktion är motiverad.

Kredithanteringsbolaget Intrum meddelade under månaden att man sålt majoriteten av sin investeringsportfölj till ett dotterbolag till Cerberus Capital Management för cirka 98% av det bokförda värdet per det ekonomiska överlåtningsdatumet den 30 september 2023..

Transaktionen inkluderar över 10 000 portföljer som har ett nominellt värde på 382 miljarder kronor, och ett bokfört värde på 11,5 miljarder kronor per den 30 september 2023.

Intrum kommer att behålla en 35-procentig ägarandel i den förvärvade enheten, som äger dessa tillgångar och har ingått ett minst 5-årigt exklusivt avtal för att behålla servicing-uppdraget för hela portföljen. Intrums förväntade nettolikvid om 8,2 miljarder kronor kommer i sin helhet att användas för att minska skuldsättningen. Därmed kommer Intrums nettoskuld om 58,9 miljarder kronor att minska till 50,7 miljarder kronor efter transaktionen.

Intrums cash EBITDA väntas minska med ca 20% under 2024 på grund av försäljningen.

Ålandsbanken: Positiv kursreaktion motiverad

”EPS-effekten bör bli betydligt mindre till följd av lägre räntekostnader och resultatbidrag från det nya JV-bolaget. Den stora positiva effekten för Intrum är att refinansieringsrisken minskar dramatiskt – bolaget kan nu möta samtliga förfall under 2024 och 2025 utan att behöva ge ut obligationer med höga räntor”, kommenterar Ålandsbanken, och fortsätter:

”Vi ser det också som positivt att priset på tillgångarna var nära bokfört värde. Nettoeffekten borde i våra ögon vara positiv för aktien, och ett stort steg i riktning mot en mer renodlad servicing-verksamhet. Komplexiteten är dock relativt hög och vi behöver ytterligare diskussioner med bolaget för att kunna få en bättre uppfattning om EPS-effekterna på medellång sikt. Vi ser en positiv kursreaktion som motiverad.”

Aktien lyfte också först på beskedet, men föll sedan och är i skrivande stund ner nära 5%.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig