Aktiespararna

Två investmentbolag Ålandsbanken ställer sig positiva till

Av Jessika Bouveng
12 juni 20242 min lästid
Ålandsbanken skriver idag om Investor och Industrivärden.
Ålandsbankens ställer sig fortsatt positiva till både Investor och Industrivärden som gått starkt på börsen det senaste.

Ålandsbanken skriver idag om investmentbolagen Investor och Industrivärden i sitt morgonbrev.

För Investors del noterar banken att totalavkastningen har uppgått till ungefär 24% per år vilket slår jämförelseindexets uppgång om 14% under samma period. Banken skriver också att aktien noteras kring historiska rekordnivåer vilket motiverar en närmare granskning av värderingen av aktien.

Rimlig rabatt i Investor

Den starka uppgången på börsen har fått substansrabatten att gå ner till 11% under de senaste veckorna. Men detta oroar inte Ålandsbanken.

”Vi bedömer att rabatten är rimlig givet marknadsläget, och fortsätter att ha en positiv syn på Investor som främst motiveras av bolagets förmåga att bygga värden i sina portföljbolag”, skriver de i sitt morgonbrev.

Positiv syn på Industrivärden

När banken tittar närmare på Industrivärdens portfölj är de positivt inställda till de flesta av delarna.

Banken skriver att exponeringen mot konjunkturkänsliga bolag har varit gynnsam och att substansvärdet har stigit med cirka 17 % sedan första kvartalet 2023. Vidare ligger totalavkastningen på drygt 27 % under det senaste året vilket innebär att substansrabatten minskat rejält.

“De långsiktigt bedömda värdena på innehaven ligger i många fall 20-30 % över dagens kursnivåer, varför vi ser en fortsatt långsiktig potential i Industrivärdenaktien”, skriver Ålandsbanken som har en positiv syn på Industrivärden.

LÄS MER: Här är de mest köpta aktierna - investmentbolaget i topp

LÄS MER: Här är investmentbolagens svarta låda

InvestorIndustrivärdenMedia och analyshus

Dela med dig