Aktiespararna

Alecta byter ut aktiechefen efter miljardförlusterna

Av Finwire/Redaktionen
4 april 20232 min lästid
Alecta hade bland annat köpt in sig i den numera kollapsade amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank. .
Vd:n: "Allvarligt skadat kundernas förtroende för Alecta och vår aktieförvaltning"

Tjänstepensionsjätten Alecta går nu till handling efter att man gjort miljardförluster i USA kopplat till bankkrisen som ägde rum för ett par veckor sedan.

"Förlusterna i de tre amerikanska bankerna står för en liten del av Alectas kapital och påverkan på kundernas pensioner är mycket begränsad. Men det har allvarligt skadat kundernas förtroende för Alecta och vår aktieförvaltning", skriver vd Magnus Billing i ett pressmeddelande.

Han fortsätter: "Det är nu upp till oss att bevisa att vi förtjänar deras förtroende igen. Alectas aktieförvaltning behöver en nystart och en ny ledning. Jag har därför efter diskussioner med styrelsen beslutat om de här åtgärderna."

Förändringarna innebär att Ann Grevelius tillträder som tillförordnad aktiechef från den 20 april och ersätter den nuvarande aktieförvaltningschefen. Grevelius har jobbat med kapitalförvaltning på bland annat SEB och är ledamot i Alectas styrelse.

Processen med att hitta en ordinarie aktiechef har inletts.

Kerim Kaskal kommer kliva på som tillförordnad kapitalförvaltningschef. Han kommer vara på posten tills att Henrik Gade Jepsen kommer tillbaka från sin sjukskrivning. Kaskai har erfarenhet av kapitalförvaltning från Tredje AP-fonden.

Alecta ådrog sig i mars i år förluster på nästan 20 miljarder kronor när tre portföljbolag drogs med i bankkrisen i USA

Alecta-chefen Magnus Billing har även beslutat om förändringar inom förvaltningen. Det innebär en omgående minskning av risken med höga ägarandelar i enskilda bolag långt ifrån hemmamarknaden, med fokus på koncentrationen i de amerikanska innehaven.

Marknadsnyheter

Dela med dig