Aktiespararna

Alectas miljardsmäll i Heimstaden

Av Eric Emanuelsson
28 februari 20242 min lästid
Peder Hasslev, ny vd för Alecta, konstaterar att det har varit ett tufft 2023 i bokslutsrapporten.
Pensionsjätten Alecta skriver ner värdet på sitt innehav i det krisande fastighetsbolaget Heimstaden Bostad med 25%, vilket motsvarar 12,7 miljarder kronor.

Bokslutet för penisonsjätten Alecta kom under onsdagen, och vd:n Peder Hasslev konstaterar att det har varit ett jobbigt år.

"2023 var ett mycket turbulent år som skapade en betydande förtroendekris för Alecta. Vi har genomfört ett flertal åtgärder, men är fullt medvetna om att det kommer att ta tid och kräva hårt arbete att återfå kundernas förtroende", säger han i rapporten.

Flera dåliga investeringar

Hasslev tar sedan upp Alectas investeringar i de amerikanska nischbankerna, ett sammanlagt värde på 20 miljarder kronor, som blev värdelösa under våren 2023 när nischbankerna kollapsade.

Sedan nämns investeringen i Heimstaden Bostad, Alectas enskilt största innehav på cirka 50 miljarder kronor.

Nedskrivning på 12,7 miljarder kronor

Ett innehav som påverkats negativt av ränteuppgången vilket lett till en betydande värdenedgång. Sammantaget är nedgången i Heimstaden Bostad 12,7 miljarder kronor, 25 procent av innehavets värde, under 2023.

Både investeringarna i de amerikanska nischbankerna och i Heimstaden Bostad har lett till att Finansinspektionen inlett två separata undersökningar, samtidigt som Åklagarmyndigheten inlett en förundersökning om misstänkt korruptionsbrott.

Ska minska riskerna i portföljen

Turbulensen under 2023 gjorde också att Alecta genomförde flera personalförändringar.

Peder Hasslev togs in som ny vd den 1 september, och i december blev Pablo Bernengo chef över pensionsjättens kapitalförvaltning.

"Under våren inleddes ledningsförändringar, samtidigt som en översyn initierades för att ta fram åtgärder för att minska riskerna i aktieportföljen. Sedan mitt tillträde som verkställande direktör har jag fortsatt och intensifierat detta arbete. Vi stärker rutiner, rapportering och riskuppföljning inom kapitalförvaltningen, samt förstärker ledarskapet på alla nivåer. Vi har också sett över och sänkt risken i aktieportföljen", säger vd:n Peder Hassle i en kommentar.

Alecta skriver i bokslutet att för den premiebestämda produkten Alecta Optimal Pension var avkastningen 8,7%, att jämföra med snittet i pensionsbranschen på 7,1%. I den förmånsbestämda produkten var avkastningen 7,1%.

LÄS MER: Alectas vd får sparken efter stora bankfiaskot

LÄS MER: Pensionsjätten Alecta förlorar 12 miljarder

Dela med dig