Aktiespararna

Alfa Laval spår högre efterfrågan - aktien rusar

Av Finwire/Redaktionen
25 april 20242 min lästid
Alfa Laval lämnar rapport för det första kvartalet.
Industribolaget Alfa Laval redovisar en omsättning och justerat ebita som var lägre än väntat under första kvartalet. Nettovinsten ökade. Aktien rusar 6% till toppen av OMXS30 efter rapportsläppet.

Omsättningen steg 5,6 procent till 14 906 miljoner kronor (14 111). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 15 863. Den organiska försäljningstillväxten var 7 procent (15).

Det justerade ebita-resultatet uppgick till 2 436 miljoner kronor (2 387), väntat 2 621, med en justerad ebita-marginal på 16,3 procent (16,9).

"Marine-divisionen fortsatte i linje med förväntningarna att återhämta marginaltappet från föregående år. Energy-divisionen var på en god nivå, fastän lägre jämfört med den förhöjda marginalen föregående år", skriver bolaget.

Vidare uppges det att Food & Water-divisionen hade en lägre marginal jämfört med fjolåret, detta främst på grund av den låga faktureringen under kvartalet och att projektaffären nu står för mycket större del av divisionen.

Orderingången högre än väntat

Orderingången landade på 18 272 miljoner kronor (18 385), vilket är 10,3 procent högre än analytikerkonsensus.

“Medan god efterfrågan supporterade ökningen, släpade faktureringen efter något. Detta var särskilt tydligt i Food & Water-divisionen och en återhämtning förväntas under resten av 2024”, säger vd Tom Erixon.

Under utsikter skriver bolaget följande:

"Vi förväntar att efterfrågan i det andra kvartalet blir något högre än i det första kvartalet".

Tidigare publicerade utsikter (6 februari 2024):

"Vi förväntar att efterfrågan i det första kvartalet blir något lägre jämfört med det fjärde kvartalet".

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig