Aktiespararna

Alimak för köpstämpel av Handelsbanken

Av Jessika Bouveng
11 juni 20242 min lästid
Handelsbanken ser efter ett svagt första kvartal ett starkare rörelseresultat framöver och höjer industribolaget till köp.

Handelsbanken väljer idag att höja sin kortsiktiga rekommendation för industribolaget Alimak till köp. Banken skriver i en analys att bolagets första kvartal var svagt med anledning av låga leveranser till byggindustrin, men banken tror att rörelseresultatet kommer att fördubblas.

För det fjärde kvartalet 2023 landade Alimaks orderingång på 319 miljoner kronor vilket resulterade i intäkter på 371 miljoner kronor under första kvartalet i år. För det första kvartalet 2024 uppgick orderingången istället 484 miljoner kronor och Handelsbankens prognos är att intäkterna kommer att landa på 460 miljoner kronor det andra kvartalet.

”Med bidrag från en högre försäljning, räknar vi med att rörelseresultatet ökar från 39 miljoner kronor under det första kvartalet till 78 miljoner kronor under det andra (EBITA). Vår Q2-prognos är 9 procent högre än konsensus och vi höjer vår kortsiktiga rekommendation till Köp”, skriver banken vidare.

SHB höjer även riktkursen

Handelsbanken väljer även att höja riktkursen på tre års sikt till 170 kronor från tidigare 145 kronor.

”Vi prognostiserar 5-6 procents ökning av orderingången under 2025-26. Aktien handlas till EV/EBITA på 10,5x (2025p). Det är 10 procent högre än cykliska verkstadsbolag som Cargotec och Konecranes, men lägre än sektorgenomsnittet om 12,5x. Vi förväntar oss att värderingsmultipeln kommer att stiga”.

LÄS MER: Här är storbankens småbolagsfavoriter

LÄS MER: Alimaks resultat lägre än väntat - aktien faller

Media och analyshusAlimak Group

Dela med dig