Aktiespararna

Alla kan bygga en pengamaskin

10 augusti 20215 min lästid
Författaren Tobias Schildfat, som skrivit succéboken ”Vägen till din första miljon”, delar med sig av klokheter och kunskaper kring sparande och investeringar. Din bok ”Vägen till din första miljon” har nått ut till väldigt många läsare, vad är huvudbudskapet i boken?

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 5 2020

– Att i princip alla kan bygga en egen pengamaskin, även med små ekonomiska medel. Över tid är möjligheterna mycket goda att det leder till en stark ekonomi och till och med stor finansiell frihet. Det är egentligen inte särskilt svårt eller krångligt men det kräver uthållighet och mod. Och att man får upp ögonen och känner till de möjligheter investeringar på aktiemarknaden erbjuder. Jag började själv med mycket små medel som student och det var när jag investerat löpande under många år som jag insåg kraften i att över tiden bygga på en egen pengamaskin.

I den nya utgåvan av boken finns det med berättelser från läsare om hur de engagerat sig i sin egen ekonomi efter att ha läst boken, kan du ge några exempel?

– Det stämmer, som en del av revideringen av boken ville jag komma i kontakt med läsare som börjat bygga en egen pengamaskin efter att ha läst boken. Jag fick ta del av många berättelser och jag gjorde även några intervjuer. Det var uppmuntrande berättelser. Det gladde mig att så många kommit i gång och börjat bygga på sina pengamaskiner. Det var berättelser från yngre och äldre, från kvinnor och män, från singlar och familjer. Belopp och inkomster skilde sig åt, men läsarna hade mycket gemensamt.

Han fortsätter:

– Deras berättelser andades stor optimism och framåtanda sprungen ur styrkan som tillgångar ger. De hade, många för första gången i sitt liv, inte bara en ekonomisk buffert utan upplevde också en nyvunnen trygghet i att ha en pengamaskin vid sin sida som arbetade för dem varje dag året runt. Jag noterade också hur snabbt de kommit igång, hur långt de redan hade kommit och hur mycket de hade stärkt sin ekonomi. Viktigast av allt, de verkade ha väldigt kul och gilla sitt nya förhållningssätt till sin ekonomi. Det gladde mig extra.

Hur menar du då?

– Jo, för är det något som hindrar många från att ta kontrollen över sin egen ekonomi så är det uppfattningen att det är tråkigt, svårt och inte spelar någon större roll vad man gör. Alla dessa berättelser visade med önskvärd tydlighet att så inte är fallet.

Vad konkret hade läsarna gjort med sin ekonomi?

– Många hade flyttat pengar till sparkonton som gav högre ränta och många hade börjat direktinvestera i investmentbolag, ofta via ISK-konto. De hade lyckats skapa ett kontinuerligt överskott varje månad som de investerade, ofta kvartalsvis eller halvårsvis. Många spred investeringarna i samtliga av de större investmentbolagen på börsen men några hade stora andelar i ett eller ett fåtal bolag. Det ökar risken och jag föredrar därför ungefär lika delar i samtliga av börsens större investmentbolag. Dessa har historiskt gett en mycket god riskspridning och haft en mycket god utveckling över tid.

Någon annan reflektion du gjort när du tog del av läsarnas berättelser?

– Jag blev både glad och överväldigad över hur många som förstått styrkan i att vara långsiktig och att göra regelbundna köp i ett flertal investmentbolag. Det var också kul att höra att många redan börjat uppleva pengaregnet av utdelningar och hur det ökade år för år. Dels genom att bolagen oftast ökade utdelningen per aktie och dels genom att regelbundna köp gav fler aktier vilket ledde till mer utdelning för varje år som gått.

Vad säger du om det som händer i världen just nu och hur det påverkar allt och alla?

– Jag har varit med om ett flertal stora nedgångar på börsen under årens lopp men detta är första gången som det kommer ur något som skadar vår hälsa. På så vis är det både mer oroande och annorlunda än tidigare nedgångar. Och skulle det kännas för oroligt kan man alltid ställa sig utanför aktiemarknaden en tid och även om man skulle missa en del av en kommande uppgång så känns det kanske bättre inombords och så går man in på aktiemarknaden igen när det känns tryggare.

Han fortsätter:

– Även om vi pratar mycket om den egna ekonomin som en viktig faktor för lycka och frihet i livet så tål det att upprepa vad jag också är noga med att poängtera i boken, viktigast är hälsan, kärleken och vänskapen. Med det sagt så brukar motgångar med tiden också leda till möjligheter och bättre tider och det tror jag vi tillsammans kommer att lyckas med även denna gång.

FAKTA

Det här är Tobias Schildfat

Flerfaldigt utgiven författare och har blant annat skrivit succéboken som toppat försäljningslistorna ”Vägen till din första miljon” som sålts i över 75 000 exemplar. Magisterexamen vid Lunds universitet och Napier Business School i Edinburgh med huvudämne i ledarskap och marknadsföring. Har varit verksam som aktiemäklare på Handelsbanken och som affärsområdeschef på Findus. Gästföreläsare i marknadsföring på John Cabot universitetet i Rom. Grundare och vd för Solentro sedan 2008.


Intervjuer

Dela med dig