Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-30

”Alla kan spara i aktier”

wysiwyg_image

Karin Sjöblom, utbildningsansvarig för Aktiespararnas lokalavdelning i Växjö, har byggt ett framgångsrikt sparande med enkla metoder.
– Det är inte krångligt, säger hon.

Karin Sjöblom, 85, har gjort sig känd i kretsar runt Aktiespararna genom sitt stora engagemang för utbildning och sina färdigheter på sociala medier.

Intresset för ekonomi och aktier har funnits sedan hon studerade nationalekonomi på 1950-talet. Hon är tydlig med att alla, oavsett grundkunskaper eller vilja att lära sig mycket, kan spara i aktier.

– Börja månadsspara och köp några investmentbolag. Krångligare är det inte, säger Karin Sjöblom.

LÄS ÄVEN: Att tänka på vid aktieköp - del 1

I en längre ”söndagsbetraktelse”, som nyligen publicerades på Aktiespararna i Växjös sida på Facebook, skriver hon att 100 kronor var i Investor, Latour och Svolder varje månad kan vara en utomordentlig start även om det mest idealiska är att kunna spara 10 procent av sin inkomst varje månad.

”Allt som oftast får jag höra att aktier är bara för de rika. Att det är ingenting för de som inte tjänar de stora pengarna. Hur ska man egentligen förklara för alla att aktier och fonder är det enda sättet att lyfta sig i kragen vad det gäller ekonomin”, skriver Karin Sjöblom, som framhåller att det inte är ett måste att ständigt sitta uppkopplad och följa varje rörelse in i minsta detalj.

MISSA INTE: Förklaringen till succéträffarna

Föll pladask

Karin Sjöblom berättar att hon fick upp ögonen för Aktiespararna och Aktiespararen av en slump i samband med en mässa på 1970-talet. Efter pensioneringen på 1990-talet blev hon som fast och stormförtjust i organisationen.

Hon har inte haft några problem att hitta energi för att spara.

– Jag har varit ensamstående med barn sen 1983. Jag har helt enkelt varit tvungen. Numera sparar jag mest till mina barnbarn och då är det enkelt att få motivation för att spara långsiktigt.

Läs även: Tolv aktier för byrålådan

Vad är det roligaste med att investera i aktier?

– Att jag lär mig så mycket och får ihop till en guldkant i tillvaron, betonar Karin Sjöblom.

Karin Sjöbloms bästa placeringar har varit Nokia som hon sålde lagom till dess att IT-bubblan sprack. I modern tid har Nibe och Fenix Outdoor bidragit extra mycket till portföljen.

 – Min sämsta placering har jag förträngt, men det är säkert något småbolag som jag blev tipsad om och som var helt fel.

Vilka är dina favoritaktier så här i slutet av 2019?

– Det är naturligtvis Nibe som ligger här i Småland. Men eftersom jag kommer från Umeå ursprungligen gillar jag även Vitec, understryker Karin Sjöblom.