Aktiespararna

Allra sist ett hyfsat sparråd

Av Finwire/Redaktionen
16 juni 20173 min lästid

Denna ledarkrönika framgår ur Aktiespararen nummer 5 2017

Som sparare finns det mycket att lära av Allra-skandalen, till exempel att betrodda personer som Thomas Bodström och Ebba Lindsö i styrelsen inte är några garantier för en trygg och sund förvaltning. Inte heller bör sparare blint förlita sig på myndigheternas kontroll. Det gäller att ha huvudet på skaft när man ska ta ställning till olika placeringserbjudanden – och leta efter kroken, för den finns där någonstans garanterat.

Läs gärna Per Westerbergs premiärledare (sidan 80) som ny ordförande, där han pekar på några konkreta faror för sparare, som framstår närmast som systemfel.

En sak som etsat sig fast i mitt minne kring alla turer kring Allra är vd:n Alexander Ernstbergers kaffestund med Avanzas sparekonom Claes Hemberg, efter skandalen briserat och fonderna övergått till Ålandsbankens förvaltning.

Alexander Ernstberger fortsätter att försvara de utskällda fonderna, som han även, påstår han, placerade sina egna pensionspengar i.

Så länge man får vara med om att kalasa på den sista raden behöver man kanske inte vara så noga med det finstilta. Nu har Alexander Ernstberger sina pengar placerade i företagsobligationer som ger 4 till 10 procent i avkastning per år.

”Där kan jag hitta många nära riskfria med bra avkastning”, berättar han för Hemberg.

Jämfört med fonder med så kallad ”riskjusterad avkastning” känns företags­obligationer som ett någorlunda vettigt spartips – i alla fall för att komma från en tidigare Allra-direktör.

Men det finns så klart även fallgropar när det gäller företagsobligationer. Det är som Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknads­bevakning och tidigare aktie- och fondförvaltare, påpekar nästan omöjligt att få en ”riskfri” avkastning via obligationer på 10 procent.

– All avkastning över riskfri ränta är ju förenlig med risk som överstiger riskfri ränta. Den som påstår något annat vet inte vad han pratar om.

Men även om det är svårt att komma runt den tuffa sanningen om avkastning mot risk kan man som sparare minska den kalkylerade risken genom att noga granska varje alternativ och fatta sitt sparbeslut utifrån ett ordentligt kunskapsunderlag.

Aktiespararen har i sommarens nummer undersökt några ytterligheter bland investeringsalternativen – och upptäckt fallgropar.

Missa inte Dag Rolanders stora kartläggning av de stora investmentbolagen (sidan 18), Christoffer Ahnemarks djupdykning i Bitcoin-vågen (sidan 16) och författarna Per Agerman och Karolina Palutko Macéus (sidan 74) uppföljande granskning av Fingerprint Cards.

Var rädd om dig – och dina pengar i sommar!

Synpunkter? Mejla mig på joel.holm@aktiespararna.se (mailto:joel.holm@aktiespararna.se)!

Dela med dig