Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-11

Allt fler hoppar på börståget

wysiwyg_image

Sparare räds inte de kraftiga kurssvängningarna på aktiemarknaden– snarare tvärtom. Aktieägare har i år ökat kraftigt till antalet och marknadsvärdet för aktierna har nått en ny historisk gräns. Det skriver TT i en artikel under onsdagen.

Året 2020 är ett år vi alla lär minnas, det har svängt ordentligt på börsen. Från rekordnivå i början av året till börskrasch när coronapandemin bröt ut, och för närvarande en ny rekordnivå när återhämtningen tagit en V-formad kurva.

Allt fler ansluter till börsen

Det har varit ett stort ökat intresse för börsen. De första nio månaderna tillkom 175 826 unika ägare av aktier noterade i Sverige enligt statistik från Euroclear Sweden och som TT tagit del av.

– Intresset har stigit kontinuerligt under en längre tid, men i och med att kurserna dök vid coronautbrottet och vi sedan fick en kraftig rekyl var det inget som skrämde, utan vi tror att många såg en möjlighet att försöka tjäna pengar, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden till TT.

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg håller med:

- Det är såklart jättekul att fler har börjat spara på börsen! Samtidigt är det viktigt att komma ihåg vikten av att sprida riskerna, vara långsiktig och regelbundet sparande i sitt sparande. Det finns inga enkla pengar på börsen.

Starkt upp sen i våras

För den som gick in under våren har det också inneburit stor framgång. Från den absolut lägsta nivån i mars tills nu har Stockholmsbörsens breda OMXS-index rusat 56 procent. Marknadsvärdet för privatspararnas totala aktieinnehav har nu för första gången nått 1 000 miljarder kronor.

Aktiemarknaden fortsätter samtidigt att attrahera män i större utsträckning än kvinnor. 8,4 procent fler män kan nu titulera sig aktieinnehavare, jämfört med en ökning på 7,1 procent bland kvinnorna. Från Euroclear Sweden noterar man också en tydlig åldersförskjutning, allt fler unga lockas nu av aktiemarknaden.

– Det vi kan se är att information kring aktier har blivit mera tillgänglig, det talas mer om aktiehandel genom till exempel olika forum, säger Krister Modin.

– Bolagsmässigt väljer man också sådana som man till exempel känner till och har en relation till, vilket dock inte enbart gäller för unga aktiesparare, säger han till TT.

Aktiespararnas Mohammed Salih fyller i:

– Det är viktigt att komma ihåg att alltid göra sin egen analys, alla råd från anonyma konton bör tas med en stor nypa salt och tro inte på att alla siffror som visas upp stämmer. De flesta visar enbart upp positiva siffror som kan skilja sig från verkligheten. Och om du vill testa att köpa ett förhoppningsbolag, gå in med någon enstaka procent av portföljen för att inte förlora mycket pengar. Genom att chansa med små medel säkerställer du att dina förluster inte blir ödesdigra.

Författare Redaktionen