Aktiespararna

Aktien är upp över 100% - banken ser köpläge

Av Jessika Bouveng
14 juni 20242 min lästid
Carnegie har rekommendationen köp för omsorgsbolaget Ambea.
Carnegie Private Bankings aktiecase för veckan är omsorgsbolaget Ambea. Enligt banken är aktiens värderingsmultiplar fortsatt attraktiva efter en stark utveckling det senaste och banken ser köpläge med en riktkurs på 105 kronor.

Ambea är ett av Skandinaviens största omsorgsbolag och bedriver verksamhet inom både äldreomsorg och social omsorg. Carnegie beskriver verksamheten som konjunkturkänslig och att bolaget gynnas av en växande äldre befolkning.

Banken skriver att föregående år var ett rekordår för Ambea där omsättningen ökade med drygt 5% till 13,3 miljarder kronor och EBITA-resultatet steg med nästan 13% till knappa 1,1 miljarder, motsvarande en EBITA-marginal på 8,1%.

Ett starkt första kvartal

Även inledningen på 2024 har varit stark.

”Förbättringarna drevs av en kombination av högre beläggning inom äldreomsorgen i Sverige, en bättre balans mellan prisökningar och kostnadsinflation, samt Norge, där Ambea initialt hade svårigheter efter förvärvet av Aleris, men nu har fördubblat vinsten på två år genom en kombination av stark efterfrågan och effektivitetsvinster”, skriver banken.

Med anledning av ett starkt första kvartal väljer banken att höja vinsten per aktieprognoser med 3–6% för prognosperioden 2024–2026. Carnegie räknar nu med en vinsttillväxt på 11-13% per år.

Aktien upp över 100%

Under det senaste året har aktien klättrat 108% och Carnegie menar att värderingen är fortsatt attraktiv.

”Ambea handlas till ett justerat P/E-tal på 10,1x respektive 8,9x på våra prognoser för 2024 och 2025. Den fria kassaflödes-yielden för 2024 är samtidigt 10 procent. Vår riktkurs baseras på en leasingjusterad EV/EBITA-multipel på 10x för 2025”, skriver banken.

LÄS MER: Två nya aktier in i Småbolagsportföljen

LÄS MER: Aktieanalys: Köpvärt verkstadsbolag med megatrender i ryggen


Media och analyshusAmbea

Dela med dig