Aktiespararna

Amerikanska 10-åringen når 3 procent - igen

Av Carl-Henrik Söderberg
24 april 20183 min lästid

Uppdatering: 2018-05-15

Den amerikanska tioårsräntan har återigen brutit igenom 3,00 procent - igen.

Många på marknaden är av uppfattningen att en 10-årig amerikansk statsobligation över 3-procentsnivån kommer innebära problem för tillgångsslaget aktier och för den globala ekonomin i stort. Och visst bör nivån ses som en psykologisk nivå som kan guida de finansiella marknaderna framöver. Att räntan nu på allvar ser ut att ha brutit den nära 30-åriga nedåttrenden är inget att bara vifta bort.

Räntan har fallit under lång tid men ett trendbrott är nu här

Högre räntor kyler ner ekonomin och innebär exempelvis dyrare finansiering för bolag, något som skapar mindre rum för såväl investeringar som utdelningar till aktieägarna. Det innebär även att hushåll med banklån kommer att behöva betala mer i ränta och således ha mindre ekonomiskt utrymme för konsumtion. Vi ska heller inte glömma bort landets kraftiga budgetunderskott och stora skuldberg.

Optimisten påpekar samtidigt att högre räntor är ett tecken på att den ekonomiska tillväxten är god och även om det föreligger ett visst signalvärde kring just 3 procent är det trots allt bara en siffra. För ekonomin gör det såklart ingen skillnad om räntan är 3 procent eller 2,98 procent.

Oroande räntetrend för aktiemarknaden

Men räntetrenden stör oavsett bilden kring aktiemarknaden. Högre räntor leder till att börsens attraktionskraft relativt obligationer sjunker. Samtidigt går det att argumentera för vilken räntenivå som krävs för att börsen på allvar ska känna sig hotad. Det beror givetvis på tillväxt och värderingar men historiskt har det krävts räntor på mellan 4-5 procent.

Många år av låga räntor och stigande bolagsvinster har varit ett av huvudargumenten till att justera upp börsen till allt högre värderingsmultiplar. Med stigande räntor är därför aktiers relativa attraktionskraft gentemot räntor högst aktuell. P/E-talen, vinstmultiplarna, har alltid justerats ner under perioder av höjda räntor och då dagens nivåer redan överstiger historiska snitt så bör man åtminstone inte kalkylera med att värderingarna med fog ska justeras upp ytterligare.

Men vi har ju vinsterna…

Trots allt fler hot mot börsen har vi alltjämt vinsttillväxten att luta oss emot. Det är som bekant vinster som på sikt driver börsen och med vinstprognoser globalt som ligger mellan 10 och 20 procent för innevarande år torde det rimligtvis ge stöd åt börskurserna. Många av de rapporter vi sett senaste veckan har ur den aspekten varit positiva. Framför allt bland cykliska bolag. Att vinsttillväxten är fortsatt god är en absolut nödvändighet för att börsen ska orka hålla emot i det nya klimat som nu ser ut att vänta de finansiella marknaderna.

Dela med dig