Aktiespararna

Analys: Äntligen vändning

Av Peter Malmqvist
4 september 20192 min lästid
Storbritannien och Italien är de senaste årens eviga problembarn, men igår kom äntligen en vändning. Det bör vara början på långsiktigt bättre utsikter, även på börsen.

Ingen kan ha undgått nederlagt för den brittiska premiärministern Boris Johnson. Inte bara blev hans ”no-deal Brexit” rejält nedröstat när 21 partikamrater gick emot regeringen och i praktiken stoppade hans strategi. Dessutom bytte en tidigare minister politiskt parti och gick över till det EU-vänliga Lib Dem, vilket berövade Johnson den enda rösts majoritet som regeringen förfogade över. Johnsons konfrontationstaktik gentemot EU sköts därmed i sank fullständigt.

Italiensk tillnyktring

Mindre uppmärksammat, men väldigt viktigt, var den omröstning som gjordes i det italienska missnöjespartiet Femstjärnerörelsen. I deras strävan att idka direktdemokrati, lät de 100 000 registrerade partikamrater rösta om ett föreslag till regeringssamarbete. Mycket överraskande, tog förslaget hem en jordskredsseger. Hela 79 procent av de som röstade var för en koalition med mitten-vänsterpartiet PD. Det var extra sensationellt eftersom det etablerade partiet PD varit ett rött skynke för Femstjärnerörelsen från starten. Till och med partiets grundare, komikern Beppe Grillo, som visserligen inte längre har någon officiell position i partiet, förordade koalitionen. Det gör att premiärministern Conte kan sitta kvar, medan bråkstaken Salvini från det främlingsfientliga partiet Lega, som utlöste hela turbulensen med ett misstroendevotum mot den regering han själv var minister i, nu sitter på läktaren.

Risken minskar

Båda dessa politiska framgångar gör att den politiska risken i Europa minskar markant. Säkert kan mycket gå fel, även framöver, men detta är det första ljus i den politiska tunneln som vi sett i Europa på tre år. Det vore konstigt om inte trenden smittade av sig även på börsen. Att dessutom Donald Trump twittrade ut att förhandlingarna med Kina nu gått in i ett mer positivt skede och att presidenten förutser ett avtal ganska snart, gör ju inte bilden sämre. Denna senare punkt, har vi dock lärt oss, kan reverseras snabbt med en ny tweet, som i denna stund säger precis det omvända. Kurspåverkan från Trumps tweetar är därför numera låg. Ändå: Gårdagen var en bra dag ur ett politiskt perspektiv. Äntligen!

Marknadsnyheter

Dela med dig