Aktiespararna

Analys: Dags att kliva av aktien

29 maj 20195 min lästid
Mycket talar emot Concentric-aktien i det kortare perspektivet.
Vi ser ökade risker för marknadens prognoser och många fundamentala faktorer talar emot Concentric-aktien i det kortare perspektivet. Sälj.

Concentric är idag världsledande på marknaden för pumpar för dieselmotorer och hydraulik som används i både lastbilar och inom industrin. Bland de större kunderna finner vi exempelvis storbolag som Volvo, Atlas Copco, Caterpillar och Hyundai. Just lastbilstillverkare är en viktig slutkund för bolaget och står för nästan hälften av omsättningen.

Bolaget har gjort en jättefin resa operationellt senaste åren och för att vara en underleverantör till fordonsindustrin, en tillsynes väldigt cyklisk verksamhet, har Concentric bevisat att det ändå finns en motståndskraft i verksamheten vid efterfrågebortfall.

Svaghet på makrofronten oroar

Med det sagt, känslighet vid konjunktursvängningar föreligger i allra högsta grad och vi kan konstatera att det ser klart bekymmersamt ut på sina håll, konjunkturen har med största sannolikhet toppat och den för Concentric så viktiga lastbilsmarknaden börjar sakta in.

Det finns ett antal parametrar som är värda att titta på som kan ge en fingervisning om vart lastbilskonjunkturen är på väg, något som således skulle kunna hjälpa oss att tajma Concentric-aktien bättre.

En delkomponent i det amerikanska inköpschefsindex, nya ordrar, brukar vara den bästa ledande indikatorn för framtida frakttrender och efterfrågan på lastbilar. Concentric-aktien tenderar att följa denna siffra väl, med några månaders lagg, sett till historiken. För den pessimistiskt lagda är således dagens spread oroväckande.


Concentrics aktie (gul linje), New Orders USA (lila linje).

Orderingången för tunga lastbilar fortsätter också att falla mer än väntat, något som även börjar avspeglas i Concentrics orderböcker. Ser vi till den senaste kvartalsrapporten så säljer Concentrics kunder ner sina lager för att förbereda sig för sämre tider. Tillväxten sjönk 12 procent på årsbasis, visserligen till stor del på grund av engångshändelser, men alltjämt en trendvändning som vi tror kan vara början på en längre period av sämre tillväxt.

Lägg därtill handelskriget och osäkerheten kring dess negativa påverkan på efterfrågan och det finns en hel del utomstående problem som talar för att vi har det bästa bakom oss.

Risker på nedsidan

Stora sparåtgärder gjordes under 2016 och har sedan följts upp av kontinuerliga effektiviseringsåtgärder i verksamheten. Med stöd av en stark volymtillväxt har lönsamheten därmed fått sig ett rejält uppsving. Under 2018 nådde Concentric en rörelsemarginal på 22 procent att jämföra med dryga 14 procent fem år tidigare.

Samtidigt går det att ifrågasätta hur pass uthålliga dessa marginalnivåer är. Bolaget har ett uttalat mål att ligga över 16 procent i rörelsemarginal, idag är den alltså 22 procent. Det är mäkta imponerade men bör också ses i ljuset av att bolaget har befunnit sig i de bästa av världar senaste åren.

Värdering

Värderingen är visserligen inte ansträngd i dagsläget, men det förutsätter också att prognoserna infrias. Där ser vi en risk. Marginalerna bör kunna stå emot relativt väl även vid en lägre efterfrågan men en mindre normalisering i takt med en vikande tillväxt och aktien ser plötsligt inte speciellt billig ut. P/e 17 och p/e 18 på våra siffror för 2019 respektive 2020 anses inte lockande för en så pass cyklisk profil.

På sikt finns det intressanta aspekter att ta i beaktning, såsom bolagets många miljövänliga produkter, en spännande Kina-potential samt en stark balansräkning, men för den som äger Concentric-aktien idag blir rådet att sälja till dagens nivåer kring 145 kronor. Vid 115-120 kronor skulle aktien åter börja kännas intressant, förutsatt att man inte tror på en förestående kollaps i världsekonomin.

Företagsbeskrivning: Concentric säljer pumpar för dieselmotorer och hydraulik som används i både lastbilar och diverse industrimaskiner.

Börstemperatur: Marknadens syn på ledningens kompetens AAAA, Tillväxtpotential AA, Direktavkastning AAA, Lönsamhet AAAA, Trygg placering AA.

Ledning: Vd David Woolley äger 110 000 aktier till ett värde om 16 miljoner kronor.

Nyckeltal - 2018 - P2019 - P2020

Omsättning, mnkr - 2410 - 2217 - 2151

Rörelsemarginal % - 22 - 20,5 - 20

Vinst/aktie, kr - 10,4 - 8,7 - 8,4

P/e (kurs 143 kr) - x - 16,5 - 17

Direktavkastning, % - x - 3 - 3,3

Optimisten anser konjunkturoron överdriven och att såväl tillväxt som marginaler bör kunna upprätthållas närmaste året. Den starka balansräkningen är ett plus.

Pessimisten oroar sig i sin tur över att konjunkturen har peakat och att den cykliska verksamheten i Concentric kommer att pressas av detta.

Aktietips

Dela med dig