Aktiespararna

Analys: Höjda priser och resultat

Av Redaktionen
17 november 20214 min lästid

Priserna på insatsvaror, såsom råvaror och konsumtionsvaror, har sannerligen skjutit i höjden på sistone, hur påverkar det bolagens resultat?

Alltifrån prisnivån på olja och gas till grönsaker och spannmål har blivit högre. Järnmalmspriset var inget undantag under lång tid, men i takt med en utbredd oro över lite sämre fart i världsekonomin, särskilt i världens tillväxtmotor Kina, har järnmalmspriset sjunkit.

Samtidigt väntas stålproduktionen minska.

Med tanke på att den kinesiska byggsektorn är under press med fastighetskonglomeratet Evergrande i spetsen är utvecklingen inte förvånande.

Då järnmalm är den viktigaste insatsvaran för stål, tillika den största kostnaden i produktionen, borde vi rimligen också se fallande stål-­priser.

Vilka svenska bolag kan tänkas gynnas alternativt missgynnas av dessa rörelser?

Electrolux har flaggat för att höga priser på insatsvaror kommer att pressa resultatet kommande kvartal. Kan då bolaget vara en vinnare om den negativa trenden håller i sig?

Är ståltillverkaren SSAB i så fall rimligen en nettoförlorare? Aktiespararnas analytiker ger sin syn på saken och kommer fram till om aktierna är köpvärda eller inte.

Ett bolag som i det närmaste verkar ostoppbart är värmepumpstillverkaren Nibe, en riktig favorit bland småsparare, vars aktiekurs fortsätter att leverera. Visst, aktien är ner 15 procent på en månad, men uppgången är alltjämt uppemot 60 procent bara i år.

”Buy once and cry once”

På tre år är aktien upp 300 procent, på fem år 500 procent. ”Buy once and cry once” är ett uttryck som syftar till att man som investerare inte ska tveka att köpa kvalitetsbolag, trots en lite högre värdering. Detta eftersom bolagen tenderar att fortsätta leverera starka siffror och fortsätta att gå bra på börsen. Nibe är i allra högst grad ett sådant bolag.

Fantastisk tillväxt genereras varje år, såväl organiskt som genom förvärv, och vinstutvecklingen är imponerande och stabil. Därför har också aktien alltid varit dyr gentemot många andra aktier. Att hållbarhetstrenden har vuxit sig allt starkare gynnar även det denna småländska pärla.

Men vid någon nivå borde rimligen värderingen anses för hög, kan man tycka. Att aktien har gått från att handlats till p/e 25 till p/e 75 är ofrånkomligen en mycket stor skillnad. Så frågan är hur man ska resonera framöver, något som Dag Rolander resonerar kring i sin ­rekommendation.

Höga värderingar

Vi fortsätter på temat höga värderingar och vänder blickarna mot den svenska fastighetssektorn, som varit under lupp senaste månaden, kanske främst på grund av ännu en artikel kring substanspremier och rabatter.

Först var det investmentbolagen som granskades, sen var det fastighetssektorns tur. Och visst finns det fog för att säga att det finns flera svenska fastighetsaktier som är alldeles för dyra för tillfället. Aktier som handlas långt över sin substans.

LÄS ÄVEN: Dag Rolander om nyckeltal vid fastighetsanalys och när det är rätt läge att investera i ett fastighetsbolag (https://old.aktiespararna.se/nyheter/expertsvar-med-dag-rolander).

Sektorn har frodats

Fastighetssektorn har mått mycket bra av lågräntemiljön, som varat i flera år, och det är klart att det förändrar en del om räntorna går upp.

Ett sådant scenario rimmar inte heller särskilt bra med redan höga värderingar. Frågan är om detta är något som berör de tre analyserade fastighetsbolagen (i Aktiespararen nummer 10 – 2021) (https://old.aktiespararna.se/tidningen/las-aktiespararen) som synas i sömmarna, nämligen Trianon, Castellum och Fastpartner.

Carl-Henrik Söderberg


Dela med dig