Aktiespararna

Analyshuset: ”Ett bra bankval i osäkra tider”

Av Nyhetsbyrån Direkt
9 februari 20183 min lästid

Europeiska banker med låg exponering mot utvecklingsländer samt begränsad kapitalmarknadsaktivitet kan tänkas vara bra val inom sektorn under rådande tider med ökade kurssvängningar och börsnedgångar globalt.

Det skriver RBC i en sektoranalys där Swedbank tillsammans med nederländska ABN Amro, italienska Unicredit, franska BNP Paribas och brittiska Lloyds förs fram som de bästa valen i nuvarande osäkra miljö.

"Även om en högre volatilitet i teorin ska erbjuda bättre trading-möjligheter kan det plötsliga skiftet på vissa marknader också utgöra en risk", påpekar RBS som lägger till att lägre aktiemarknadsnivåer kommer att påverka nivån på det kapital som banker förvaltar.

Efter att bankers tradingnetton påverkats negativt av de låga finansmarknadssvängningarna under det andra halvåret ska "volatilitetsökningen ses som positivt av bankerna".

"Å andra sidan tror vi att den oförväntade VIX-toppen kan ha negativa inverkningar på grund av positioneringar", skriver RBC som pekar på att Credit Suisse, efter den ökade volatiliteten tidigare i veckan, meddelade om att en strukturerad produkt baserad på VIX-index dras in.

"Credit Suisse uppger att den inte haft några tradingförluster på produkten", skriver RBC som samtidigt påpekar att den schweiziska finansövervakningsmyndigheten, Finma, "är i kontakt med Credit Suisse avseende produkten.

Credit Suisse har uppgivits ha en klausul som låter banken köpa tillbaka en så kallad ETN (exchange traded note). Instrumentet i fråga, Velocityshares Daily Inverse VIX Short-Term ETN (XIV), handelsstoppades i tisdags sedan priset rasat med 14 procent på måndagen och i efterhandeln fortsatt ned till en total nedgång om 80 procent. Det som en följd av att VIX-indexet rusade i höjden, rapporterade CNBC tidigare i veckan.

"I och med möjliga vidare konsekvenser (möjliga stämningar, andra produkter, intäkter sammanlänkade med likande produkter) tycker vi att det svårt att få en klarare bild av den finansiella inverkan för Credit Suisse", skriver RBC som hoppas på mer klarhet i samband med rapporten den 14 februari.

Skarpa volatilitetsökningar har historiskt inte hjälpt investmentbankers intäktstillväxt, fortsätter RBC.

Allmänt rörande europeiska banker påpekar RBC att de "i genomsnitt är billigare än globala sektorkollegor" och även hade en mindre svag utveckling vid oron tidigare denna vecka. I Europa kommer banker även att gynnas om ECB, som förväntat, inleder sin "tapering" senare under 2018, skriver RBC också.

Dela med dig