Aktiespararna

Analyshuset: "Försäljningstillväxt väntas pressa H&M"

Av Nyhetsbyrån Direkt
4 december 20171 min lästid

H&M väntas visa en oförändrad jämförbar försäljningstillväxt de kommande åren och en fortsatt pressad rörelsemarginal.

Den bedömningen gör Goldman Sachs i en ny analys där rekommendationen sänkts till sälj (neutral) och riktkursen justerats ner till 177 kronor (220),vilket Direkt rapporterat om tidigare på måndagen.

Enligt analysen väntas H&M:s olika tillväxtinitiativ, så som Click and Collect, RFID och utökade inköp under säsong, motverkas av den strukturella nedgången för den del av klädmarknaden H&M befinner sig i samt onlineaffärens kannibalisering på butiksförsäljningen.

Givet att H&M inte tar något större grepp för att stänga butiker baserar Goldman Sachs sin bedömning om en oförändrad jämförbar försäljning för hela koncernen på antagandet att bolagets butiker visar ett jämförbart
försäljningstapp på kring 5 procent.

H&M:s rörelsemarginal, som i fjol uppgick till 12,4 procent, och där konsensusför i år enligt SME Direkt ligger på 11,2 procent, väntas vara under fortsatt press och landa på 11,7 procent år 2021.

I analysen har Goldman Sachs sänkt sina prognoser för H&M:s vinst per aktie för de kommande tre åren med 2, 4 respektive 7 procent.

Dela med dig