Aktiespararna

Analyshuset: Tio bästa aktierna att köpa nu

Av Jessika Bouveng
25 maj 20231 min lästid
Amerikanska Morningstar har tagit fram en lista på vad de anser vara de tio bästa aktierna på den europeiska marknaden. I en av aktierna ser man en uppsida på över 400%.

Oroliga marknader är något vi känt av den senaste tiden. Dagligen läser vi om den höga inflationen och vad kontinuerliga räntehöjningar skapar för problem för både börsen och plånboken. I nuläget ser inte heller osäkerheten ut att avta inom den närmsta tiden.

Valerio Baselli, analytiker på Morningstar, har med utgångspunkt från den oroliga marknaden, tagit fram en lista med de tio bästa aktierna i Europa.

I sin analys skriver Valerio Baselli att det aktierna på listan har gemensamt är att bolagen har en stark position på sina respektive marknader samt så ser han låga värderingar, bra kassaflöden och en effektiv kapitalallokering.

Ser en uppsida på över 400%

Bland de tio aktierna på listan så anser Morningstar att den mest undervärderade aktien är matleveransjätten Just Eat Takeaway. Värderingen baseras på en uppskattning av det rimliga värdet på aktien, som kan liknas vid en riktkurs.

Ett värde på 1 betyder att aktien handlas i nivå med analysbolagets riktkurs. Vad gäller Just Eat Takeaway uppgår motsvarande kvot till 0,21. Analyshusets rikturs på 81 euro innebär en uppsida på drygt 420% från dagens kursnivåer.

Nedan presenteras hela listan på Morningstars 10 bästa aktier på den europeiska aktiemarknaden. Rimligt värde avser Morningstars riktkurs. Fem stjärnor motsvarar högsta betyg.

Dela med dig