Aktiespararna

Analyshusets råd: Köpläge i aktien som rasat 2023

Av Eric Emanuelsson
31 augusti 20232 min lästid
Analyshuset Kepler Cheuvreux återupptar nu bevakning på Boliden och gör så med en köpstämpel. Det framgår av en ny analys som publicerats på Swedbanks Aktiellt.

Boliden har inget roligt börsfacit hittills i år.

Aktien är minus nästan 25% sedan årsskiftet och kostar i dag strax under 300 kronor.

Analyshuset Kepler Cheuvreux, som sköter Swedbanks analyser, tror dock att vinden kan vara på väg att vända för gruvbolaget och ser nu köpläge, enligt en ny analys på Aktiellt.

Men vi backar några steg.

Andra kvartalet var katastrofalt

Bolidens andra kvartal var inget roligt och Kepler Cheuvreux beskriver det som "katastrofalt".

"Verksamheten drabbades av lägre malmhalter än väntat, en brand vid kopparsmältverket Rönnskär och kostnader för att ta ner zinkgruvan Tara zinkgruvan i underhållsläge på grund av svaga zinkmarknader", skriver analyshuset som en sammanfattning.

Men blickar vi framåt ser det som sagt ljusare ut, anser Kepler.

"Vi ser potential när verksamheten normaliseras efter ett besvärligt 2023", skriver man och förklarar att man tror på en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 14 procent för ebitda och en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 23 procent för vinst per aktie åren 2023-2026.

Återupptar bevakning med köpstämpel på Boliden

Kepler tror att tillväxten för Boliden kommer att drivas av den förbättrade operativa prestandan vid gruvorna Aitik, Garpenberg och Kevitsa under 2024. Lägg där till expansionen av zinksmältverket Odda som gradvis kommer igång från 2025.

"Från 2026 ser vi gradvis högre malmkvaliteter vid Aitikgruvan och förväntar oss att smältverket Rönnskär åter är i full gång. Vi ser potential när fokus skiftar till vinsttillväxt. Vi återupptar bevakningen av Boliden med en Köprekommendation och en riktkurs på 350 kronor", skriver Kepler Cheuvreux avslutningsvis.

BolidenMedia och analyshus

Dela med dig