Aktiespararna

Analytiker: Kopiera portföljen istället för att köpa investmentbolaget

Av Jessika Bouveng
9 april 20241 min lästid
Höjda riktkurser för Industrivärden - men rådet är att istället kopiera portföljen.
Investmentbolaget Industrivärden får höjda riktkurser efter sin rapport för det första kvartalet. Dock är analyshusen inte lyriska över bolaget utan står kvar vid sina rekommendationer, varav inga är köp.

Pareto Securities nya riktkurs på 363 kronor (350), baseras på en substansrabatt på 11 procent mot det estimerade substansvärdet.

Analyshuset har kvar rekommendationen behåll då man ser att substansrabatten framöver kan komma att utvidgas. Den är för närvarande på 6 procent, vilket är lägre än snittet på 8-11 procent sett till tre-, fem- och tioårssnittet.

“Därför menar vi att detta utgör en risk eftersom rabatten sannolikt kommer att återgå till historiska nivåer”, skriver Pareto.

Kopiera portföljen istället

Kepler Cheuvreux upprepar minska då aktien handlas till en oattraktiv rabatt. Rådet är istället att investerarna köper portföljen givet att samtliga innehav är börsnoterade och därmed lätt att replikera.

Analyshuset bedömer att substansvärdet nu ligger på 391 kronor per aktie. Givet en substansrabatt på 15 procent i modellen, leder detta till en höjning av riktkursen till 332 kronor (308).

Dela med dig