Aktiespararna

Analytikern: Aktien dubblades - ser ändå fortsatt intressant ut

28 april 20234 min lästid
Kursdubbleringen gick i raketfart - bolaget analytikern ångrar han inte köpte.

I veckans avsnitt av podden ”Tillsammans mot miljonen” diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih den pågående och mycket intensiva rapportperioden, räntebeskedet från Riksbanken och även såklart en del aktiecase.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

De båda analytikerna inleder podden med att konstatera att vi än så länge har sett flertalet starka rapporter från många bolag där bland annat New Wave for som en raket efter att ha presenterat sina räkenskaper för det första kvartalet. De konstaterar även att börsen fortsatt håller sig uppe på starka nivåer sedan turbulensen i mars.

Analytikerna går sedan in på en rad bolag som hunnit släppa sina rapporter, bland annat Dometic, Handelsbanken och Fagerhult.

Ett spännande case

Fagerhult, som skapar energieffektiva belysningslösningar, kom med rapport under tisdagen och Carl-Henrik Söderberg beskriver rapporten som helt okej, eller till och med bra. Aktien steg efter släppet och fick höjda riktkurser.

“Jag tycker att det är ett ganska spännande bolag, ett sånt som man ångrar sig som satan att man inte köpte där i höstbotten. Vi pratar om en kursdubbling och det har gått så jäkla fort”, säger han och nämner sedan att bolaget var väldigt populärt 2015-2016 och värderades då väldigt högt.

2018 vände det dock efter att man gjort ett stort italienskt förvärv som straffade sig hårt när pandemin kom. Resan blev tuff för bolaget då man dragit på sig skuld och förvärven levererade inte som de skulle.

Fördelar ser dock Carl-Henrik Söderberg med att investmentbolaget Latour är största ägare samt att energieffektivisering verkar vara en ihållande trend. Dessutom så kommer man snart inom EU att förbjuda äldre glödlampor, något som kan gynna bolaget.

“Den här trenden tycker jag verkar vara ganska stark och kommer att driva tillväxt. Trots en kursdubbling så tycker jag att bolaget ser ganska intressant ut efter den här rapporten. Den har ju dock gått ganska starkt så jag vet inte hur mycket krut det finns kvar”, säger han slutligen.

New Wave överraskar - igen

Analytikerna tar sedan upp New Wave vars aktie verkligen frodades av det första kvartalets rapport. I samband med den förra rapporten flaggade vd:n Torsten Jansson för lite sämre tider och aktien gick då snabbt ner från 240 kronor till 170 kronor.

I samband med första kvartalets rapportsläpp var aktien upp 15%. Carl-Henrik Söderberg konstaterar att de sämre siffror man tidigare varnat för inte går att hitta i denna kvartalsrapporten.

Mohammed Salih blickar lite bitter bakåt och önskar att han haft lite aktier i bolaget.

“Kanske ett bolag man borde plockat in för länge sedan. Jag ägde ett par aktier men sen tänkte jag äsch det här är väl ganska tråkigt att äga”, säger han och konstaterar sedan att ibland är det bra att äga tråkiga bolag.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Korta portföljen: Nu säljer vi småspararnas favorit - tålamodet är slut

LÄS MER: Småspararna flockades runt högutdelarna och rapportvinnare

Fagerhult GroupNew Wave GroupTillsammans mot miljonen

Dela med dig