Aktiespararna

Analytikern: "Aktien kan mycket väl dubblas"

Av Redaktionen
6 april 20223 min lästid
Aktiespararnas analytiker blev under tisdagen intervjuad av Dagens Industri kring rådande börsläge och vilka aktier från årets vinnar- och förlorarlista som lockar mest respektive minst i nuläget.

Bland årets vinnare anser Carl-Henrik att uppgångarna i många av de råvarurelaterade aktierna är fullt rimlig och att dem kan fortsätta utgöra något av ett skydd mot ett fortsatt instabilt geopolitiskt läge.

-Samtidigt har de stora uppgångarna begränsat potentialen i aktierna från dessa nivåer och råvarupriserna påverkas mycket av konjunkturförloppet framåt. Däri ligger det en del osäkerhet just nu, konstaterar han.

Defensiva aktier såsom Astra Zeneca och Sobi anses vidare vara fortsatt intressant, de relativt stora uppgångarna till trots.

"Tacka för kaffet"

Carl-Henrik menar även på att det kan vara läge att ta hem vinsten i Saab efter den starka utvecklingen under inledningen på året:

- Hade jag fått 50 procent i Saab hade jag tackat för kaffet. Insiders har sålt samtidigt som fondflödena har strömmat in och tryckt upp aktien. Komponentbristen är också något som kan fortsätta spöka för bolaget, det bör man vara medveten om, säger aktieanalytikern.

Och även om han ser en fortsatt efterfrågan på bolagets produkter varnar han samtidigt för att Saab verkar i en miljö med tuff konkurrens.

Kommande vinnare på förlorarlistan

Att äga aktier med en tydlig USA-exponering kan vara rätt väg att gå, de stigande räntorna och hög inflation till trots:

- Amerikansk ekonomi mår bättre än Europa och Asien i dagsläget och det kan därför vara intressant att leta efter bolag som har en stor del av sin försäljning där, säger Carl-Henrik.

Ett sådant bolag är Dometic, som har över 50 procent av sin omsättning i Nordamerika och vars aktie har halverats sedan toppen i slutet på föregående år.

Till Di säger han:

- Nu är Dometic jättelågt värderad (p/e 10) och kan mycket väl dubblas på ett par års sikt. Bolaget har nu en direktavkastning på 4 procent vilket, tillsammans med den låga värderingen, skapar en viss kudde i caset om vinstutsikterna skulle fortsätta att justeras ner i det kortare perspektivet. Enligt mig är det här ett kvalitetsbolag som ändå har en stark underliggande efterfrågan och en god 'pricing power' (bolagets prissättningsförmåga, Di:s anm.).

Han fortsätter:

- Man har en stark finansiell muskel som kan förvärva och man har en duktig vd. Det är ett sådant bolag som skulle kunna lägga på sig en större marknadsandel nu när mycket har gått svagt. Nedsidan bör vara begränsad härifrån”, avslutar han.

Källa: Dagens Industri

Dela med dig