Aktiespararna

Analytikern: Aktierna som gynnas av svag krona

Av Redaktionen
11 mars 20197 min lästid
Svag krona, trender på börsen, diversifiering, Kina och brexit. Aktiespararens analytiker Dag Rolander svarar på medlemmarnas frågor. Här är alla svar i Börschatten.

Resaren: Vilket är ditt bästa resetips för en aktiespekulant?

Dag Rolander: Käre Resare! Det är svårt att sätta resmål uta att veta om det gått bra eller uselt i dina spekulationer. Jag besökte Trosa för första gången för inte så länge sedan. Det påminde mig om Marstrand. Vackert, dyrt och kul.

Frida: Hur rädd ska man vara för brexit? Om man tror på en May-lösning vilka aktier ska man satsa på?

Dag Rolander: Jag tror att Brexit är intecknat i börskurserna och ingen stor sak längre. Bland enskilda aktier vill jag minnas att kökstillverkaren Nobia och fönsterdito Inwido påverkas positivt ju bättre, lugnare utfall. Brittisk ekonomi utvecklas väl jämfört med EU-länderna i stort. De har en starkare koppling till omvärlden med amerikansk ekonomi än övriga EU.

Gunnar: Hej Dag! Vad tror du om den svenska kronan? Fortsätter nedgången eller kan vi vänta oss en starkare kurs?

Dag Rolander: Hej Gunnar! Jag tror att kronan kortsiktigt (i år) stärks mot euron men jag börjar ge upp hoppet om vår valutas styrka på längre sikt. Det är i och för sig värt att notera att vi håller ungefär jämna steg med norrmännen över tid.

Jesper: Hur investerar man i ökat hälsointresse? Är det något att satsa mot?

Dag Rolander: Den vågen tror jag kommer att hålla i sig. Det handlar ju mest om att botanisera bland småbolag. Jag är tyvärr inte så hälsosam ens på börsen ....

TraderJoe: Jag har märkt att en aktie jag bevakar har nått ett p/e på -43,95 vilket jag tror lär betyda att den är väldigt undervärderad. Men borde inte p/e gå upp väldigt snabbt när folk har märkt hur undervärderad den faktiskt är? för det har inte hänt.

Dag Rolander: Hej Joe, Det är ju inte möjligt att "trada" på p/e-tal vad jag vet. Negativa p/e-tal är inte meningsfulla mått. För bolag som går med förlust bör du kolla hur länge kapitalet räcker innan det krävs en nyemission eller hur länge det dröjer innan de börjar gå med vinst. Ofta förklaras negativa p/e-tal med engångskostnader som gjorde att fjolåret gick med förlust.

Martin: Goddag, Dag! Hur slutar börsen 2019?

Dag Rolander: Godmiddag, jag tror på en sidledes börsrörelse härifrån som kan svänga under året med typ 5-10 procent. Beroende på var i cykeln vi står vid årsskiftet kan det sluta på allt mellan noll och 20 procent upp. Jag gissar på 12!

Ylva: Tror du Kina rasar samman i år, Dag?

Dag Rolander: Det tror jag absolut inte och skulle så ske så rasar vi ihop med dem. Det kommer ett nytt handelsavtal i närtid. Frågan om hur hög Kinas ekonomiska tillväxt egentligen är dyker upp då och då. Själva sätter de takten till drygt 6 procent i år. Mätt på andra vis kanske den är 4 procent. Landet tuffar hur som helst på, men är beroende av omvärlden.

Åsa: Jag har lite oljeaktier, men förstår inte varför de svänger så mycket. Har du någon förklaring?

Dag Rolander: De senaste månaderna är det ju oljepriset som först dök från nivån 80 dollar ned mot 50 dollar för att sedan i år komma tillbaka till 65 dollar.

Sundsvallsbon: Kronan är ju väldigt pressad. Ska man investera i utländska fonder eller satsa svenskt?

Dag Rolander: Vi brukar ju chickanera Ingves för att kronan blivit en skvalpvaluta. Jag instämmer med dem som anser att fokus på inflation, enligt egen definition, varit för stort och därmed har riksbanken inte hunnit med att normalisera ränteläget.
Nu är ju ränteläget extremt lågt, knappt noll, också i euroområdet och kronan borde egentligen inte försvagas mot euron. Dollarn lever sitt eget liv ... När det gäller val av fonder är det många som tittar på historisk avkastning mätt i svenska kronor. Fonder med utländskt fokus har "dopats" av att kronan varit så svag. Läge att skifta över till Sverigefonder tror jag.

Magnaten: Fastighetssektorn verkar vara het och mina aktier går bra. Går dessa för bra? Jag äger Hufvudstaden, Nyfosa och Platzer.

Dag Rolander: Hyfsad konjunktur och kraftigt stigande kontorshyror i kombination med låga räntor driver upp fastighetspriserna, substansvärdena och aktierna. Entreprenörskap har visat sig viktigare än makro i flera fall och bland bolagen du nämner är rangordningen Nyfosa, Platzer och Hufvudstaden när det kommer till den värdeskapande motorn.

Jenny: ICA eller Axfood, vilken aktie är mest köpvärd?

Dag Rolander: Svårt att välja tycker jag. ICA har starkare marknadsställning men en inbyggd problematik mellan börsbolaget och de enskilda handlarna. Båda är säkra kort och varför inte splitta pengen du vill satsa här i två.

Löparen: Vad tror du om att investera i gymbolag? Gillar du Actic Group?

Dag Rolander: Min kollega Christoffer Ahnemark älskar Actic (förra numret av Aktiespararen) men gymmar själv hos närmaste konkurrent.

Johan: När jag börjar jobba efter pappaledigheten ska vi försöka spara barnbidraget i aktier och fonder. Har du några råd som vi bör tänka på?

Dag Rolander: Normalt förordrar jag aktier framför fonder som ju ofta har avgifter på över 1 procent. I en aktieportfölj behövs riskspridning med ett tiotal aktier men det går att börja med investmentbolag som Investor och sedan plussa på med enskilda aktier upp till ett tiotal. ISK är en bra idé i nuläget eftersom skatten är så låg (väl under 1 procent) och utdelningarna ligger på 3-4 procent.

Rebecka från Västmanland: Hur mycket borde jag månadsspara för att vara rätt så förmögen om sådär 15–20 år?

Dag Rolander: Beror ju på vad Du menar med rätt så förmögen. Jag tror Du kommer ganska långt på 1500 kr i månaden.

Ulla: Lundin Petroleum. Tror du på bolaget?

Dag Rolander: Bolaget är tryggt med hela verksamheten i Norge och trots det låga produktionskostnader. Oljeprisets rörelser från nivån 65 dollar bedömer jag som oförutsägbara men långsiktigt, på mgrund av kostnader i t ex USA, tror jag inte att nivån kan ligga mycket lägre än så.

Trygve: Skogssektorn, vilka aktier har mest uppsida där?

Dag Rolander: Jag gillar båda de stora skogägarna SCA och, sedan i fjol, StoraEnso. Gynnas av svag krona och har starka balansräkningar.

Rio: Brasilien, är det samba där Dag?

Dag Rolander: Alla dagar utom måndag tror jag. Det går nog att dansa samba på lunch i Sverige också.

Aktietips

Dela med dig