Aktiespararna

Analytikern: "Börsoptimismen åter som bortblåst"

Av Carl-Henrik Söderberg
7 oktober 20226 min lästid

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg om veckans vinnare och förlorare, tvångsförsäljningar i fastighetssektorn, "dåliga" jobbsiffror ifrån USA, Spacar samt en omvänd vinstvarning.

Den kraftiga uppgång vi fick i slutet på föregående vecka och i början på denna har delvis getts tillbaka efter en amerikansk jobbsiffra som inte föll marknaden i smaken under fredagen. För veckan är OMXS30 +1,6 % medan OMXSPI är upp 0,5 %.

Nedan några hållpunkter och tankar från veckan som gått.

Veckans

Vinnare:

Investmentbolaget Linc, med sin exponering mot hälsovårdssektorn, har haft det motigt sedan börsintroduktionen i slutet på maj förra året. Premien har länge varit hög men i takt med en fallande aktiekurs värderas nu Linc kring sitt substansvärde.

Det tillsammans med en intressant och konjunkturokänslig portfölj samt en stor kassa fick Affärsvärlden att sätta köp på aktien som rusade och nu är +31 % för veckan.

Orrön Energy (+20 %) fortsätter att vara en volatil aktie men där nya kursrekord printas gång på gång. Vidare hittar vi sedan tidigare hårt pressade aktier såsom Mips (+16 %) och Sdiptech (+20 %) på vinnarlistan.

Förlorare:

Börsens tidigare favoriter, serieförvärvarna, har som bekant haft det tufft i spåren av högre räntor och därmed tuffare förvärvskalkyler samt fallande värderingar. Är det billigt nu då?

Inte teknikhandelsbolaget Lagercrantz (-16 %) i alla fall, som i veckan fick en sänkt rek från Handelsbanken med argumentationen att aktien fortfarande värderas 40 % högre än innan pandemin, vilket i sin tur medför en risk när vi går in i en sämre konjunktur. Vinstprognoserna justeras även ned för såväl innevarande år som nästa.

Att just vinstprognoserna justeras ned är något som vi kan förvänta oss att analytikerna kommer att behöva börja göra mer och mer framöver. Detta för de flesta bolag på börsen. Den stundande rapportperioden ska bli väldigt spännande att följa.

I botten finner vi även ett stort gäng fastighetsaktier (även denna vecka) samt SAS (-13 %).

Rysare:

Börsen visade sig återigen ha varit för ivrig och naiv. Hela lättnadsrallyt vi sett på slutet triggades av förhoppningar om att den amerikanska centralbanken kanske skulle närma sig vägs ände med sina räntehöjningar. Detta då en rad inkommande makrosiffror indikerade ett svagare ekonomiskt klimat än väntat.

Men idag fredag släpptes den så viktiga arbetsmarknadssiffran och den visade "tyvärr" att amerikansk arbetsmarknad är fortsatt stark och borgar för fortsatt ihållande hög inflation ett tag till.

Optimisten pekar samtidigt på att vi nog närmar oss en punkt där ekonomin hämmas såpass mycket av räntehöjningarna att en räntetopp kanske är närmare än vad vi vågar hoppas på. "Don't fight the Fed" är en sliten men fortsatt aktuell börsklyscha.

Spara och slösa: Roger Akelius och hans köp av Castellum-aktier är intressant och belyser det faktum att fastighetsbranschen befinner sig i en tuff tid. Men också i möjligheternas tid. Akelius sålde sitt svenska bestånd till en rekordvärdering till Heimstaden för 93 miljarder kronor för ett år sedan och har sedan dess legat likvid.

När Rutger Arnhult plötsligt sitter så illa till finansiellt (omständigheterna har beskrivits som brådskande och exceptionella) att han mer eller mindre tvingas att sälja aktier, då står Roger Akelius där med håven. Återstår att se om det var rätt drag.

Att det hände just Rutger är kanske ingen skräll. Han, tillsammans med Ilija Batljan, är de som varit bland de mest aggressiva på köpsidan senaste åren och som använt sig av högst belåning för att växa.

Sömnpiller:

När är det dags egentligen? Spacar var hett förra året, inte lika hett detta år. Men det finns några på hemmaplan och de har stått emot börsfallet väl även om de handlas på minus. En spac är enkelt förklarat en påse pengar som ska sättas i arbete när förvärvsobjektet anses vara det rätta.

Hittills har det varit tyst kring exempelvis både Bures och Creades spacar. Det är uppenbarligen så att än så länge finns det inget bolag som passat in på deras förvärvskriterier.

Med tanke på att värderingarna kommit ner så pass kraftigt under året borde det rimligen öppna upp för intressanta möjligheter även om ränteläget och en skakig omvärldsmiljö säkerligen försvårar processen.

Vinstvarning:

Det är inte enkom varningar för sämre kvartalssiffror som når marknaden i dessa nervösa tider. Det finns också bolag som flaggar för betydligt bättre resultat än väntat. Under torsdagen kom bettingbolaget Betsson med en omvänd vinstvarning för det tredje kvartalet.

Nya rekord för såväl intäkter som rörelseresultat väntas, drivet av väldigt hög kundaktivitet, fördelaktig intäktsmix men också en skalbarhet i affärsmodellen som fortsätter att bidra positivt. Både kasinodelen och sportboken går starkt.

Att fotbolls-VM spelas nu i vinter har gjort att de europeiska fotbollsligorna drog igång säsongen tidigare, vilket i sin tur inneburit en boozt i omsättningen i sportboken för Betsson.

Dela med dig