Analytikern: ”Chansköp pressade telekomjätten”
Ericssons brakförlust 2017 och nya strategi bäddar för ljusglimtar redan i år. Det räcker för ett kurslyft.
ricsson vinstvarnade i mitten på januari och dokumenterade sedan i bokslutsrapporten det sämsta året någonsin, nästan dubbelt så illa som 2001. Börsen gäspade. Aktien har gått som index. Utdelningen på 1 krona behålls. Den fokuserade strategin, kombinerad med ökade satsningar på FoU, och målen för 2020 som kommunicerades i höstas, upprepas.
Det blev en rörelseförlust på 20 miljarder kronor under det fjärde kvartalet och 38 miljarder kronor för helåret. De jämförelsestörande kostnaderna summerar till 40 miljarder kronor. Det är en städning som heter duga. Här ingår nedskrivningar av goodwill hänförlig till förvärv som inte borde ha gjorts, av andra tillgångar och långa men olönsamma kontrakt som kan ha gett kortsiktiga fördelar när de ingicks. Därtill omstruktureringskostnader syftande till besparingar, minst 10 miljarder kronor på årsbasis från mitten av 2018, till stor del genom färre anställda.
Ytterligare omstruktureringskostnader på 5–7 miljarder kronor aviseras för 2018.
Fler analytiker är negativa än positiva till aktien. Bland ägarna är i varje fall de två största positiva. Cevian (Christer Gardell) har nyligen flaggat upp till 5,0 procent av rösterna och har 8,5 procent av kapitalet. Investor ökar också och har nu 22 procent av rösterna och 6,6 procent av kapitalet. Industrivärden ligger stilla med 2,6 respektive 15 procent.
De som gillar Ericsson tar sikte på 2020. Då ska Networks, som svarar för två tredjedelar av omsättningen och är en frisk kärna, nå en rörelsemarginal på 15–17 procent. Övriga, nu kraftigt blödande segment med tilläggsprodukter och tjänster främst till teleoperatörer, ska klara låga ensiffriga marginaler på cirka 4–5 procent. Totalt handlar det om 11–12 procent eller runt 22 miljarder kronor att jämföra med 1 procent och knappt 2 miljarder kronor, rensat för jämförelsestörande poster, i fjol.
Finanserna är i bra skick med en nettokassa på 35 miljarder kronor. Dras den från börsvärdet som är 171 miljarder kronor återstår 136 miljarder kronor. Det är inte mer än 6 gånger det tänkta rörelseresultatet för 2020. Kanske borde den multipeln ligga på 10? I så fall är värdet 220 miljarder kronor plus nettokassan eller 90 kronor per aktie. Alternativt räcker det med marginaler på 7 procent 2020 för att försvara dagens börsvärde.
Med stöd av tillträdande ordförande Ronnie Leten är det betinget inte hopplöst. Därtill flåsas Börje Ekholm i nacken av Cevian med krav på ökat tempo och minskad komplexitet. Ett kliv i rätt riktning och aktien gör samma sak.