Aktiespararna

Analytikern: Därför är det köpläge i investmentbolaget

Av Eric Emanuelsson
15 december 20223 min lästid
Vilka bolag kan behöva slopa utdelningen 2023? Och varför satte Aktiespararnas analytiker Robert Andersson köp på det populära investmentbolaget? Det och mycket mer diskuteras i veckans avsnitt av Aktiespararnas podcast "Tillsammans mot miljonen". (https://open.spotify.com/show/04MTmjO2aeiO6503EW7nrI)

Denna vecka medverkar Aktiespararnas analytiker Robert Andersson i podcasten tillsammans med vår andra analytiker Carl-Henrik Söderberg.

Carl-Henrik börjar med att lyfta frågan kring vilka bolag som kan behöva slopa utdelningen under 2023.

"Fastighetssektorn är det många som kollar på nu. Kommer de få det kämpigt? Jag såg också att Dustin drar in sin utdelning och även Intrum kan ligga i riskzonen. Jag tror nog att vi kommer få se en rad slopade utdelningar hos bolag under våren, men frågan är hur mycket det ska påverka kursen. För någonstans så är ju bolagen sunda som gör detta", säger han.

Robert Andersson håller med:
"Ja, jag tycker att det är jättesunt med bolag som vågar göra detta och tänker på de kommande åren, i stället för att bara tänka här och nu".

Robert Andersson går vidare med att prata om det populära investmentbolaget Kinnevik, som han analyserade i "Veckans aktie" på Aktiespararna, som du kan läsa här. (https://old.aktiespararna.se/nyheter/veckans-aktie-dags-att-kopa-investmentbolaget)

Andersson konstaterar att Kinnevik alltid har varit "djärva" genom historien och att det har varit deras signum. För fem år sedan gjorde de också om sin portfölj rejält.

"Då bestod portföljen av en rad stora börsbolag. Men det man gjort de senaste åren är att man har delat ut de här bolagen till aktieägarna, krympt Kinnevik som bolag och fokuserat mer på onoterade tillväxtbolag. Samtidigt har man kvar en bjässe och det är Tele2".

Robert Andersson säger att han delar in Kinneviks portfölj i tre delar, dels är det de onoterade tillväxtbolagen, sen är det Kinneviks stora kassa samt innehavet i Tele2.

"Grunden i detta är att de här tillväxtbolagen som Kinnevik äger lär inte gå i konkurs för att det går dåligt just nu. Kinnevik har en stor kassa och får mycket utdelning från Tele2, så pengar finns. Frågan är bara om de här onoterade tillväxtbolagen kan växa och lyckas. Och just det är så klart svårt att bedöma på förhand, men jag kan konstatera att Kinnevik har ett väldigt bra trackrecord, och värderingen på aktien känns nu väldigt intressant".

Analytikern avslutar med att berätta om värderingen som han gjort på bolaget:

"Trots att jag skriver ned värdet på Kinnevik med 15% så ser jag ändå en rabatt på 20%. Aktien ser för billig ut, kort och gott".

Dela med dig