Aktiespararna

Analytikern: ”Därför är Nibe köpvärt”

Av Ola Jansson
24 april 20187 min lästid

Småländska Nibe har glatt sina aktieägare i decennier, och enligt Aktiespararnas analysprogram Hitta kursvinnare kommer glädjen att bestå åtminstone fem år till.

Att göra fundamentala analyser är inte det lättaste, men i Hitta kursvinnare finns en tämligen enkel modell, som gör analysformen tillgänglig för de flesta. Modellen bygger på definitionen av p/e-talet och antagandet om att företag som har presterat bra historiskt kommer att prestera bra även i framtiden.

Ett sätt att få ett hum om det framtida aktiepriset är att komma fram till en framtida vinst och en framtida värdering av företaget, och just det gör man i Hitta kursvinnare. Modellen består av sju steg och görs på fem års sikt.

I steg 1 tittar vi på Nibes försäljningsutveckling och ser att den under de senaste åren i snitt har ökat med nära 14 procent per år. Ritar man in försäljningen per aktie i ett logaritmiskt diagram får man i stort sett en rät linje som pekar uppåt. Det är det optimala utseendet när man studerar ett bolag i Hitta kursvinnare.

I det andra steget tittar vi på Nibes historiska vinsttillväxt. Även här ser det utmärkt ut, och vi kan konstatera att Nibe har dubblat sin vinst under de senaste fem åren.

Det tredje steget är ett av de viktigaste i analysen och i det ska vi komma fram till vilken vinst per aktie som Nibe kommer att ha om fem år. Detta kan göras på olika sätt, och enklast brukar vara att ange en trolig snittillväxt per år.

Historiken visar en vinsttillväxt på i snitt 15 procent per år, men 2017 stannade vinsttillväxten på 8 procent. Därför känns det rimligt att vi sätter en framtida vinsttillväxt någonstans mellan dessa värden och förslagsvis sätter vi 10 procent.

I steg 4 gör vi en utdelningsprognos, vilket går ut på att förse Hitta kursvinnare med information om hur stor del av framtida vinst som vi tror att Nibe kommer att dela ut till sina aktieägare. Under de senaste fem åren har Nibe delat ut cirka 30 procent av vinsten, och då är det troligt att det blir liknande siffror framöver.

Det femte steget går ut på att förse Hitta kursvinnare med den värdering som vi tror att marknaden kommer att ha på Nibe om fem år. För detta ändamål är historiken vårt tveklöst bästa hjälpmedel.

I den kan vi se att p/e-talet för Nibe under de senaste åren varit som högst 26–27. I nuläget är p/e-talet kring 21. Man ska alltid vara försiktig när man har med framtida värderingar att göra, men med tanke på historiken känns det ändå rimligt att sätta ett högsta framtida p/e-tal till 25.

I det näst sista steget av analysen ser vi att kursen i Nibe om fem år kommer att vara 136 kronor om våra antaganden om vinsttillväxt och värdering slår in. Det är maxvärdet. Hitta kursvinnare vill dock att vi även anger hur lågt vi tror att aktien kan sjunka som lägst under femårsperioden, och här brukar det vara rimligt att räkna med en nedgång på 30 procent.

När vi nu har försett Hitta kursvinnare med alla antaganden som behövs presenterar programmet i det sista steget tre olika kursintervall. Ett för köp, ett för behåll och ett för sälj. Köpintervallet sträcker sig upp till 82 kronor, och eftersom kursen vid analystillfället är 78 kronor blir rekommendationen att köpa Nibe på aktuell nivå.

Vi ser också att den förväntade högsta avkastningen per år blir fina 13,4 procent. Är du nöjd med den avkastningen och samtidigt tror på de värden vi har satt in i modellen, ja då är det dags att köpa Nibe-aktier.

Ett sätt att göra bra aktieaffärer brukar vara att kombinera fundamental och teknisk analys, och endast köpa en aktie när båda metoderna säger köp. Den enklaste, och många gånger bästa varianten av teknisk analys är trendanalys, som säger att man ska göra sina affärer i trendens riktning. För att komma fram till trendens riktning ritar man trendlinjer, och när dessa bryts får man en köp- eller säljsignal.

I Nibes fall är den långsiktiga trenden stigande, medan den kortsiktiga trenden är fallande. Det optimala köpläget enligt teorin inträffar när den fallande trenden bryts.

Källa: Aktiespararen nummer 3/4 2018.

OM HITTA KURSVINNARE

Hitta kursvinnare är Aktiespararnas unik a analysprogram för medlemmar och ett utmärkt hjälpmedel när detgäller att fatta beslut om aktieaffärer.

Med hjälp av Hitta kursvinnares moduler Nyckeltalssorteraren, Kurslista, Ranking och Signaler kommer du enkelt fram till vilka aktier du bör analysera och i modulerna för fundamental och teknisk analys gör du sedan själva analyserna. Bäst resultat får du om du kombinerar fundamental och teknisk analys. Dina aktieaffärer följer du smidigt i programmets portföljhanterare.

Hitta kursvinnare är Sveriges mest använda analysprogram och innehåller allt du behöver för att lyckas på börsen. Detta oavsett om du handlar aktier på kort eller lång sikt och om du gör många eller få aktieaffärer. Programmet finns i de tre olika abonnemangsnivåerna Bas, Pro och Pro Plus.

I Bas-versionen finns fem av programmets sju moduler (Ranking och Signaler saknas). Kursdata finns för svenska aktier och är fördröjd med 15–30 minuter när börsen är öppen. Bas passar för dig som vill använda programmet någon enstaka gång per månad.

Pro innehåller samtliga moduler och dess­utom utökad företagsinformation, fler verktyg för teknisk analys och försäljnings- och vinstprognoser för cirka 100 bolag. Kursdata finns för svenska, danska och finska aktier och är fördröjd med 15–16 minuter. Pro passar dig som vill använda Hitta kurs­vinnare ofta, men som inte är intresserad av kort­siktiga aktieaffärer.

Pro Plus innehåller allt som finns i Pro och realtidskurser för svenska, danska och finska aktier. Det finns också realtidskurser för ett antal utländska index, exempelvis S&P 500. Programmet passar utmärkt för dig som vill kunna göra kortsiktiga aktie­affärer.

För att få tillgång till Hitta kursvinnare behöver du köpa ett abonnemang på 12 månader. För Bas är priset 595 kronor, för Pro 1 195 kronor och Pro Plus kostar 2 595 kronor.

Dela med dig