Aktiespararna

Analytikern: ”Det våras – köp verkstadsjätten”

Av Dag Rolander
20 februari 20186 min lästid

Den spirande världskonjunkturen nådde först Atlas Copco, Sandvik och Volvo. Nu står ABB på tur.

Cykliska aktier som Atlas Copco, Sandvik och Volvo fick rejäl skjuts uppåt i fjol när världskonjunkturen stärktes. Blir förloppet normalt är tiden inne för ökade investeringar och då står mer sencykliska bolag som ABB på tur att ta över stafettpinnen.

ABB:s fyra divisioner är storleksmässigt och lönsamhetsmässigt någorlunda snarlika. Divisionen Power Grids är verksam med system och produkter för kraftöverföring och distribution främst till elnätsbolag.

Därefter, från understationen till förbrukningspunkten, till exempel en snabbladdstation för elbussar, tar Divisionen Electrification Products vid. Industrial Automation har lösningar för automation av industriella processer inom en rad branscher från skogs- till läkemedelsindustri. Robotics and Motion har en uppsjö av produkter och system för ökad produktivitet, däribland en- eller tvåarmade robotar, som samarbetar med män­niskor längs produktionslinan och därför kallas YuMi.

Mer än hälften av de produkter som säljs innehåller nu mjukvara och ABB har därmed passerat en milstolpe i visionen att bli ”en digital och mjukvarudriven teknologiledare i en alltmer digitaliserad värld”. Undan för undan, genom produktutveckling och smärre förvärv och avyttringar, skiftas tyngdpunkten mot mer snabbväxande och lönsamma marknadssegment. Generellt har ABB starka marknadspositioner som också försvaras.

Efter nio månader rapporterades dock knappt någon tillväxt alls. Men sett till det tredje kvartalet isolerat har det börjat röra på sig. I Europa och Asien växte ABB organiskt med 6 procent medan Amerika gick baklänges med 4 procent.

ABB använder amerikanska dollar, USD, som redovisningsvaluta. Det är en betydande fördel framöver om vi fokuserar på tillväxten på översta raden. Europa står för ungefär en tredjedel av försäljningen vilket är något mer än i Nord- och Sydamerika och något mindre än Asien, Mellanöstern och Afrika. Räknat från förra årsskiftet har euron stigit mot dollarn med 17 procent. En euro i försäljning var för ett år sedan värd 1,05 dollar. Nu är den värd över 1,20 dollar. Jämfört med fjolårets genomsnittskurs är uppgången ungefär 8 procent.

Det finns anledning att räkna med att den organiska tillväxten förbättrats ytterligare under det fjärde kvartalet. På den, kortsiktigt, negativa sidan har ytterligare jämförelsestörande kostnader med 225 miljoner dollar annonserats. Totalentreprenader inom till exempel vindkraftsparker, som ofta medföljt betydande projektnedskrivningar, ska inte längre erbjudas utan flyttas till minoritetsägda samriskbolag med specialister som majoritetsägare. ABB blir i stället underleverantör av utrustning och tjänster. Likaså flyttas tågupprustning, till exempel av X2000 för SJ, ut.

Bokslutsrapporten kommer den 8 februari. Uttalanden från bolaget indikerar att avslutningen på 2017, som kallas ett övergångsår, blev ganska bra liksom att utsikterna för 2018 är gynnsamma.

Med en organisk tillväxttakt på 8 procent under 2018 drar den rapporterade tillväxten i dollar iväg med 11 procent. På högre volymer följer högre marginaler. Därtill kommer eventuellt ett förvärv av amerikanska General Electrics affärsområde Industrial Solutions, för 2,6 miljarder kronor med en omsättning på samma nivå men svag rörelsemarginal på 6 procent. Godkänns affären av konkurrensmyndigheter på olika håll i världen, fullföljs den under andra kvartalet 2018. Integrationen med divisionen Electrification Products, syftande till lönsamhetsförbättrande synergier om 200 miljoner dollar på längre sikt, tar sedan vid. Inledningsvis torde effekten på ABB:s vinst per aktie bli obetydlig.

När Christer Gardells aktivistfond Cevian flaggade upp för ett större aktieinnehav för tre år sedan var agendan den vanliga: renodling, kostnadseffektivisering genom decentralisering och nedrivna byråkratier med flera mellanchefsnivåer. Det blev bråkigt men Cevians kritik bet.

Kostnaderna har sänkts och marginalerna förbättrats men någon större strukturförändring, som avknoppningar, avyttringar och kompletterande förvärv, har inte gjorts. Från ägarhorisont har det så här långt inte heller varit nödvändigt att döma av aktiens positiva utveckling.

Svenskar lyser numer med sin frånvaro i koncernledningen men dominerar på ägarsidan. Sedan förra våren sitter Lars Förberg, delägare i Cevian, i styrelsen tillsammans med Jacob Wallenberg från Investor. Det är en bra kombination.

Aktien till p/e 24 räknat på en prognos för ännu inte rapporterade 2017 och p/e 19 räknat på 2018 ser fullvärderad ut särskilt om vi tillämpar historiska tumregler. Men givet den sencykliska karaktären kan vi här hoppas på fortsatt vinsttillväxt 2019 och där har vi i så fall aktien på p/e 16. Med en låg nettoskuld på cirka 2,5 miljarder dollar och ett börsvärde på 60 miljarder dollar blir företagsvärdet ställt mot rörelseresultatet under 2018 knappt 14, vilket är en attraktiv nivå.

Entusiasmen runt aktien blir större när jämförelser görs med andra verkstadsaktier. Alfa Laval och Atlas Copco handlas båda till p/e 24 räknat på prognoser för 2018. Sandvik ligger på p/e 19 men har en tung exponering mot stål som börsen inte hyllar. Med lite större optimism om utsikterna på längre sikt skulle ABB-aktien kunna klättra med 25 procent utan att sticka ut i en jämförande p/e-talsvärdering.

Direktavkastningen på 3,0 procent är god relativt verkstadskollegorna som ligger ned mot 2 procent och tillräckligt bra för att ABB:s ägare ska ha tålamod att hålla i aktien i väntan på de bättre tider som strax tycks vara här. Vi köper i tid.

Dela med dig