Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-24

Analytikern efter EQT:s kursrusning i premiären: ”Iögonfallande”

wysiwyg_image

Det blev en omedelbar succé för EQT:s omtalade börsnotering.
Aktiespararens expert tycker att utvecklingen sticker ut – men ser ett tydligt samband bakom det över 25-procentiga lyftet för riskkapitalbolaget.
 – Det gör att det inte är överraskande, säger Carl-Henrik Söderberg.

På tisdagsmorgonen gjorde EQT, vars planer bekräftades efter långdragna rykten för ett par veckor sedan, premiär på Stockholmsbörsen.

Intresset var enormt för att investera i aktien och starten på livet som noterat bolag blev av ytterst positiv karaktär.

Efter att ha rusat över 20 procent kort efter öppning har aktien fortsatt att stiga och är upp mer än 25 procent på eftermiddagen. 67 kronor, som priset i erbjudandet fastställdes till, har förvandlats till cirka 85.

 – Uppgången är iögonfallande, men när efterfrågan på aktier är så pass hög samtidigt som utbudet är så skralt är en ordentlig uppgång heller inte överraskande, säger Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg.

LÄS ÄVEN: EQT:s succédebut

Noteringserbjudandet övertecknades tio gånger och startpriset för aktien på 67 kronor gav ett inledande börsvärde på 63,8 miljarder kronor. Det gjorde EQT till Stockholmsbörsens 33:e största bolag med omkring 40 000 nya aktieägare, enligt Dagens Industri.

MISSA INTE: Så blir priset i EQT:s notering

”Värderingen är hög”

Carl-Henrik Söderberg framhåller att värderingen är hög och att förväntningarna är stora på EQT. Kraven blir heller inte mindre av den succéartade inledningen.

 – Huruvida det är en överreaktion eller inte är svårare att svara på. Men i rådande tillväxttörstande börsklimat vi befinner oss i är inte kursrörelsen i sig överraskande.

Att leverera bra tillväxt i kombination med en god lönsamhet är faktorer som uppskattas av investerarkollektivet.

 – Kan ett bolag göra det är marknaden villig att betala upp ordentligt, anser Carl-Henrik Söderberg.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.