Aktiespararna

Analytikern: ”En attraktiv kassako”

Av Christoffer Ahnemark
20 mars 20184 min lästid
Danska enzymspecialisten Novozymes är något så sällsynt som ett stabilt bioteknikföretag. Potentialen är hög men även värderingen. Frågan är om den är för hög?

Danska Novozymes har flera av de egenskaper som kännetecknar riktigt framgångsrika företag. Rörelsen är höglönsam och kassaflödesgenereringen är stark. Räntabiliteten på det egna kapitalet är även riktigt hög trots en måttlig belåningsgrad och stora satsningar på forskning och utveckling (FoU).

Klassificeringen som ”bioteknikföretag” skrämmer dock sannolikt bort en hel kategori av investerare. Men för att vara ett bioteknikbolag är Novozymes verksamhet förvånansvärt begriplig och stabil. Med en global marknadsandel på omkring 50 procent och runt 6500 patent är bolaget världsledande på enzymer och mikroorganismer som kan tillämpas inom en rad olika industriella områden.

Novozymes enzymer används till exempel i en mängd olika vardagsprodukter som i tvätt- och diskmedel och vid öltillverkning. Enzymerna ökar produkternas funktionalitet och ser även till att accelerera de kemiska processerna som hjälper till att spara vatten, energi och råmaterial. Kundlistan består av välkända konsumentföretag som amerikanska Procter & Gamble, Unilever och tyska Henkel.

Novozymes enzymer finns bland annat i tvättmedel

Koncernen delar in sin verksamhet i tre olika divisioner: Household Care & Technical (39 procent av omsättningen), Agriculture & Bioenergy (33 procent) och Food & Beverage (28 procent).

Med rådande försäljningsmix är bolaget till en övervägande del exponerat mot den stabila och växande globala konsumentsektorn, medan försäljningsandelen är lägre till de historiskt mer volatila områdena jordbruk och biobränslen.

Novozymes är utan tvekan ett kunskapsintensivt företag som ligger i forskningsmässig framkant. Under 2017 satsade koncernen hela 13 procent av omsättningen på forskning- och utveckling (FoU) och cirka en fjärdedel av den totala arbetsstyrkan finns inom FoU-området. Innovationspipelinen innefattar över 100 olika forskningsprojekt och bara under 2017 lanserades 8 nya produkter.

Framtidssatsningarna är lovande och bolaget har gång på gång bevisat att man lönsamt kan kommersialisera sin forskning. Koncernen uppför även ett helt nytt innovationscampus i danska Lyngby, anlägger en ny produktionsanlägg­ning i Mumbai samt adderar ut­ökad kapacitet i Nebraska.

Enligt våra estimat handlas aktien till ett p/e-tal på 27 gånger för innevarande år och 25 gånger för nästa år. Ställer vi det skuldjusterade före­tagsvärdet mot rörelseresultatet (EV/EBIT) uppgår samma multi­plar till 20,4 respektive 18,6 gånger. Det är onekligen högt.

P/e-tal på omkring 30 är dock vanliga inom biotech, men frågan är vad som är skäligt i Novozymes mer gradvisa och långsiktiga tillväxtresa.

Rörelserisken är exempelvis avsevärt lägre i Novozymes jämfört med andra bioteknikföretag eftersom bolaget i allt väsentligt saknar läkemedelsorienteringen. Det motiverar en högre värderings­multipel.

Att betala för mycket är alltid en risk för investerare, men vi lutar åt att marknadens rådande prissättning är förhållandevis attraktiv i Novo­zymes-aktien.

2018 förväntas förvisso medföra en relativt mager tillväxt, men innovationspipelinen är spännande och rörelsen erbjuder en stabilitet som få andra nordiska bolag kan erbjuda. Särskilt vid en eventuell konjunkturell avmattning.

Den solida utdelningstillväxten i kombination med ambitiösa återköp av egna aktier på 2 miljarder danska kronor talar också för att det kommer finnas starka stöd i aktiekursen.

Den senaste nedgången i aktien ser vi därför som ett bra ingångsläge i aktien. Köp med riktkurs 340 kronor.

Dela med dig