Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-27

Analytikern: Ericsson är i ett drömläge

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 6–7 2019.

Tre frågor till analytikern om Ericsson och 5G.
Daniel Djurberg är analytiker på Handelsbanken Markets och bevakar telekombranschen.

Hur står sig Ericsson jämfört med konkurrenterna när det kommer till 5G?

– Ericsson är världsledande tillsammans med Huawei. Ericsson har legat i framkant och jobbat hårt, det är en del i bolagets DNA att bidra till nya standarder. Till skillnad från Nokia bestämde man sig för flera år sedan att kunna erbjuda en kostnadseffektiv utbyggnad av 4G-näten till 5G-kapacitet i stort sett endast med hjälp av mjukvaruuppgradering. Det tillsammans med en viktig funktion där 4G och 5G dynamiskt kan dela på spektrum visade sig vara det kunderna ville ha. Det, och att bolaget varit framgångsrikt med att få in sina patent i den initiala 5G standarden, gör att jag bedömer att Ericsson just ligger upp emot sex månader, kanske ett år före Nokia inom just detta område.

Ericsson har gått urstarkt på sistone, hur mycket har 5G med det att göra?

– Alla stjärnor stod rätt för Ericsson i första kvartalet, för att citera bolaget självt. USA, där man har hög bruttomarginal, behövde uppdatera sina blåljusnät och investera i 4G som går att uppgradera till 5G.

Huvudkonkurrenten hade halkat efter och i denna region är Huawei inte ett alternativ av så kallade säkerhetspolitiska skäl, vilket egentligen handlar om handelspolitiska skäl. Dessutom bidrog den svaga svenska kronan kraftfullt till det goda resultatet. Ericssons position är fortsatt stark, men marginalerna i Kina är inte lika bra som i USA och mixen blir lite annorlunda framöver.

Hur viktig är utvecklingen av 5G för Ericsson framöver?

– Utbyggnaden i Europa är inte så viktig som man kan tro, även om de stora marknaderna såsom Tyskland, Frankrike och Spanien såklart spelar en central roll. Europa, där varje land har kanske tre eller fyra operatörer, är en besvärlig marknad jämfört med USA och Kina exempelvis.

Lika viktiga marknader for Ericsson är länder som Indien, Australien och Brasilien. I nuläget har Europa i alla fall enats om vilka spektrumband som initialt ska användas till 5G, något som kan få igång lokala spektrumauktioner och 5G-utbyggnad under 2020–2021.

– Avgörande för utvecklingen kommer att vara om användningsområdena drastiskt förändras såsom vissa tror, eller om 5G snarare kommer att bli en förstärkt version av 4G. Det kommer att krävas enorma nätverksinvesteringar i 5G om vi, som somliga förutspår, kommer gå runt med skärmar i ”Augmented Reality Raybans” och där exempelvis grafik och information ska processas i realtid ett ”närliggande moln”.

– Näten kommer i större utsträckning att vara lokala och regionala för att möta industrins efterfrågan och då är frågan om operatörerna kommer att vilja erbjuda även det. Också en ny generation av wifi, det som kallas wifi 6, har lanserats och det är konkurrenten Cisco stark förespråkare av.

Ericsson är fortsatt måna om att inte konkurrera med sina nyckelkunder, operatörerna, och är därför beroende av deras agerande när det gäller uppkopplade fabriker och städer.

Det som är viktigast för Ericsson nu är att investeringarna i 5G-nät fortsätter i en någorlunda ordnad takt och inte exploderar för att sedan bromsa in tvärt.

Författare Ellinor Beckett

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.