Aktiespararna

Analytikern: Finns goda chanser för uppvärdering

Av Finwire/Redaktionen
21 juni 20232 min lästid
Förvaltningsrätten har valt att upphäva Inspektionen för vård och omsorgs, IVO:s, beslut att återkalla Humana Assistans tillstånd enligt LSS och socialtjänstlagen. Det framgår av ett pressmeddelande.

IVO drog tillbaka tillståndet den 31 januari med hänvisning till att bolaget inte längre uppfyller kravet på lämplighet i LSS och socialtjänstlagen. Detta har bestridits av Humana och man får nu rätten på sin sida.

“Domstolen anser att Humana i vissa fall har brustit, bland annat i sin insyn i anordnad assistans. De klarlagda bristerna är dock förhållandevis få och inte tillräckligt allvarliga för att motivera att bolaget och dess företrädare ska anses olämpliga”, säger lagmannen Eva-Lotta Hedin.

Hon tillägger också att domstolen bedömer att Humana vidtagit rimliga åtgärder för att följa IVO:s tillsynsbeslut och säkra kvalitet i verksamheten.

Humana-aktien hade stigit drygt 18 procent under dagen innan den handelsstoppades inför beslutet från Förvaltningsrätten. Efter beskedet fortsätter aktien uppåt.

Aktiespararnas analytiker, Robert Andersson, kommenterar beskedet:

Det är givetvis mycket glädjande för bolagets aktieägare att de vinner rättstvisten i förvaltningsrätten. Om Humana inte lidit alltför stor skada av denna processen finns goda möjligheter till fortsatt uppvärdering av aktien. Vi tycker att aktiemarknaden tar beskedet med relativt lugn mot vad vi hade väntat oss, men samtidigt ska en fortsatt hög riskpremie användas med tanke på att fallet mer stor sannolikhet kommer att överklagas.

Turerna runt humana är således fortsatt långt ifrån klara. I vår analys så ser vi en kurs om 51 kronor som fullt nåbar om marknaden upplever att det regulatoriska risken är överblåst. I vårt huvudscenario trodde vi dock att bolaget skulle förlora rättstvisten, vi tycke då att aktien var rimligt prissatt. Om bolaget även vinner nästa rättstvist tror vi att en lika stor uppgång kan ligga framför aktieägarna.

Dela med dig