Aktiespararna

Analytikern: Här är 10 aktier jag hade köpt nu

Av Cristofer Andersson
1 mars 20236 min lästid
Cristofer Andersson är analytiker på Aktiespararna. .
Vilka aktier hade du köpt i dag om du fått 100 000 kronor? Det är en fråga flera experter fått i finanstidningarna genom åren, och nu är det min tur.

Som alltid är det dock viktigt att göra sin egen analys, men kanske kan du finna lite intressanta bolag när jag, med all ödmjukhet, gör gruppen ”såhär investerar jag 100 000 kronor nu” sällskap.

Alla är vi olika och således har vi olika tids- och riskperspektiv. För denna modellportfölj är placeringshorisonten +5 år och risknivån tämligen hög. Det är dock viktigt att skilja på risk och volatilitet. Förstnämnda är den verkliga risk som du alltid ska beakta och respektera. Den är knuten till bolaget och dess fundamentala verksamhet. Volatilitet å sin sida är något helt annat. En aktie kan gå upp, sidledes och ned under en period utan att kursen är kopplad till bolagets resultat. Ibland är dess rörelser mycket kraftiga, ibland vice versa. Emellertid korrelerar aktiekursen alltid i långa loppet med bolagets förmåga att genera fortsatta och ökande vinster per aktie.

Diversifiering

I den modellportfölj jag nedan låter skissa fram iklär jag mig rollen som den arbetande Svensson. Nio till fem-jobb, familj, fritidsaktiviteter som ska skjutas till, hund som ska få luft et cetera. Följaktligen är tiden för att analysera och noggrant, ”in i minsta detalj” som Sickan skulle säga, följa alla innehav inte oändlig. Vidare finns det flera studier som visar det Aktiespararna uppmanar om att sprida innehaven inom flera sektorer och på 10-12 bolag.

Basen i portföljen

Det är kanske dumt att kalla några aktier för ”bas”, likväl vill jag betona hur viktiga Investor, Lundbergs och Spiltan är för portföljen. Att ha dessa som en stabil trebackslinje borgar för att anfallande lag kommer ha svårt, ja näst intill omöjligt att bryta sig igenom. I samtliga av nämnda finns erfaren ledning, hög kompetens, mycket stabila finanser och en bra tillika bred diversifiering mot olika sektorer. Att kunna köpa dessa till en substansrabatt är något jag mer än gärna accepterar och således investeras 15 000 kronor i respektive investmentbolag

Köper in småspararfavoriten

Här vill jag gärna ha en Stefan Schwarz och en Klaes Ingesson – två innermittfältare som är inget annat än slitvargar. Pålitliga, hårt arbetande och outtröttliga. Jag finner den ena i Novo Nordisk, som ständigt jobbar lika hårt med att se över sina kostnader och att växa – med andra ord god kostnadskontroll. Därutöver har de en dominerande position på sin marknad och är det främsta bolaget inom fetma- och diabetesvård – något som tyvärr allt fler i framför allt västländerna är i behov av. Starka marginaler och ett imponerande fritt kassaflöde borgar för fortsatt tillväxt och dominans.

Vidare placerar jag även Evolution här, som även de har en historik om att växa med god lönsamhet. Inte minst syntes detta i den senaste rapporten. Tillväxten, med ett ökat fritt kassaflöde tillsammans med stigande och/eller bibehållna marginaler, fortgår trots ökade utmaningar i form av allt från konkurrens till att kunder på grund av högre omkostnader får mindre att spela för.

Fönstertillverkaren lockar

Som yttermittfältare vill jag se lite mer snabbhet och smidighet. Det råder en konsensus om att världen måste ställa om till en mer grön energiproduktion och passande på temat är energieffektivisering. Intressanta spelare här blir fönstertillverkaren Inwido och UIM-bolaget Norva24. Förstnämndas fönster gör att mindre värme sipprar ur bostaden, vilket gör den mer energi-, kostnades- och klimatvänlig, medan sistnämnda erbjuder produkter och tjänster för att stärka, förlänga göra samhällens infrastruktur mer energieffektivt och mer miljövänligt.

I samtliga innermittfältare investerar jag 10 000 kronor i respektive bolag, medan jag i Inwido och Norva24 investerar respektive 7500 kronor.

Två giganter och en stabil utdelare

Jag är den försiktiga generalen – hen som alltid ser mer till den befintliga nedsidan än den potentiella uppsidan. En krona är en krona och att ”spela” med pengar är inget jag gör, eller uppmuntrar.

Något högt värderat men ack så lönsamt växande är franska lyxkonglomeratet LVMH. Här finns inte bara tidlösa och av kunder eftertraktade produkter, utan även en stark ägare samt stabila finanser. Trots bolagets remarkabla uppgång de senaste åren handlas de fortsatt relativt lågt och med bibehållen tillväxt upplevs inte dagens värderingar som tagna från himlen.

Till respektive höger och vänster om LVHM placerar jag dels Mircrosoft, dels Bahnhof. Office 365, Xbox- och gamingverksamheten, framstegen med AI, de extremt stabila finanserna, ledningen… allt talar för att bolaget är och kommer fortsätta vara en av de få främsta inom den tekniska utvecklingen. En kreditrating om AAA gör att de känns än mer pålitliga.

Hos Bahnhof finner jag pålitliga kassaflöden, en mer eller mindre essentiell produkt tillika tjänst för att verka i dagens samhälle samt en VD som också är grundare. Nämnde jag stort insynsägande och goda finanser? Ja, nu gjorde jag det.

Av de resterande 20 000 kronor placeras 10 000 kronor i LVHM, medan 5000 kronor placeras i Bahnhof respektive Microsoft.

Inga raketer - men de levererar pålitligt

Du hittar inte några nya raketer i ovan startuppställning. Vad du däremot hittar är bolag som gång på gång, tid över tid har bevisat sitt existensberättigande när andra har fallit. Inget av bolagen värderas till astronomiska tal och samtliga har mycket fina finanser. Historiskt har de som grupp presterat bättre än såväl OMX SGI som en passiv globalindexfond. Köp och behåll, men följs dem noggrant.

Hela listan på aktierna jag hade köpt för 100 000 kronor

Investor: 15 000 kronor

Lundbergs: 15 000 kronor

Spiltan: 15 000 kronor

Novo Nordisk: 10 000 kronor

Evolution: 10 000 kronor

Inwido: 7500 kronor

Norva24: 7500 kronor

LVHM: 10 000 kronor

Microsoft: 5 000 kronor

Bahnhof: 5 000 kronor


LÄS MER: Här är aktien att köpa i dippen - är för billig nu

Aktietips

Dela med dig