Aktiespararna

Analytikern: Här är 5 heta rapportaktier

Av Christoffer Ahnemark
17 april 20188 min lästid

Marknaden på helspänn

Rapportsäsongen står vid dörren.

Kommande dagar och veckor rasslar en myriad av rapporter in och aktiemarknaden är för närvarande på helspänn efter vad som kan betraktas som ett mycket stökigt första kvartal på kapitalmarknaden.

I vanlig ordning brukar kursrörelserna vara stora när börsbolagen bekänner färg och presenterar sina rapportsiffror. Men nu när kursturbulensen är förhöjd – och volatiliteten har kommit tillbaka - blir rapporterna extra viktiga för att ge investerare vägledning i det snabbt växlande marknadsklimatet.

Hur verksamhetsåret har börjat

Varje rapportperiod har självklart sin charm.

Särskilt intressant denna gång, när vi läser kvartalsrapporterna för det första kvartalet, blir att läsa hur verksamhetsåret 2018 har börjat.

Fortsätter de positiva tongångarna från det starka fjolåret, när världsekonomin växte på en bred front? Har bolagen lyckats slå mynt av den starka orderingången? Eller har vinden redan vänt?


Det återstår att se

Många bolag kan få svårt att leva upp till förväntningarna

Tuffa jämförelsesiffror

Klart är dock att jämförelsesiffrorna i vissa fall blir svåra att slå. Fjolåret bjöd nämligen på en synkroniserad ekonomiskt tillväxt, där de flesta länder och regioner runt om i världen uppvisade goda tillväxttal och hjälpte till att dra upp varandra.

Även om tillväxten förväntas hålla i sig, har nu flera makroekonomiska indikatorer trendat nedåt. Särskilt i Europa. Citigroups överraskningsindex, som mäter förväntade utfall i förhållande till faktiska utfall, har närmast varit en kalldusch i Europa hittills i år, där siffrorna kommit in sämre än väntat.

Det kan kännas i Europatunga bolag.

Å andra sidan har framåtblickande indikatorer - i USA - som det viktiga ISM (inköpschefsindex), uppvisat ett större cykliskt uppställ. Förklaringen till den uppgången finner vi främst i den förbättrade situationen i oljesektorn samt i återuppbyggnaden efter höstens förödelse i orkanernas spår.

De flesta investerare tittar också på intäkts- och resultatförändring jämfört med samma period i fjol och förändringstakten i årstakt (YoY) i procent blir extra viktig denna rapportperiod.

Vi får se om de rapporterade siffrorna lyckas möta förväntningarna.

Heta rapportaktier

Även om vi på Aktiespararna alltid rekommenderar långsiktigt och målinriktat sparande i aktier, går det att dra nytta av de extra stora kurssvängningarna under rapportperioden.

För den spekulativt lagda swing-tradern (placerare med en placeringshorisont på 1-3 månader) finns också möjligheten att göra så kallade ”rapportspekulationer” under rapportsäsongen.

Nedan listar vi fem större bolag som kan vara värda att hålla ett extra öga på inför rapportdagen:

  • Alimak
  • Avanza
  • Evolution Gaming
  • Loomis
  • Nordea

Alimak

Bygghissbolaget Alimak är en ledande leverantör på den snabbväxande marknaden för vertikala transportlösningar. Slutkunderna finns inom bland annat byggindustrin och oljebranschen runt om i världen.

Alimak börsnoterades under sommaren 2015 och hade ett mycket aktivt förvärvsår under fjolåret. Att samordna och smälta större förvärv tar alltid tid, men nu när den nya organisationen är på plats har bolaget stora möjligheter att överraska på uppsidan under 2018.

Efter en något sämre Q4:a än väntat i februari, handlas aktien runt 1-årslägsta. Orderläget är samtidigt starkt och förutsättningar för tillväxt finns under året.

Storägaren, tillika investmentbolaget, Latour har också gradvist ökat på sin position på senare tid. Även Jan Svensson, som har väntas bli ny styrelseordförande i bolaget, har legat på köpsidan och tankat Alimak-aktier under våren.

Allt som allt är bolaget spännande och värt att bevaka. Aktien finns även i Korta Portföljen (https://old.aktiespararna.se/nyheter/dags-en-rejal-studs-nu).

Rapporten presenteras nästa vecka, onsdagen den 25 april.

Avanza

Nätmäklaren Avanza brukar bjuda på rejäla kurssvängningar i rapporttider. Aktien har en tydlig tillväxtvärdering och resultatavvikelser från konsensusprognosen – som är regel snarare än undantag i Avanza – syns vanligen snabbt i kursgrafen.

Aktien steg med hela 17 procent när bokslutet presenterades den 18 januari. Bakom uppgången fanns en mycket starkare rapport än väntat (konsensus låg helt fel), bland annat drivet av haussen i kryptovalutor där handeln i bitcoin-certifkat från XBT Provider, resulterat i höga courtageintäkter.

Sedan dess har hela kryptosektorn kollapsat och intresset har svalnat avsevärt. Kan detta möjligen synas i rapporten?

Å andra sidan har Avanza börjat rullat ut sin spännande bolånesatsning med Stabelo, vilket kan fånga investerarnas intresse om intäktssidan sviker.

Samtidigt tillväxtsatsar koncernen hårt och kostnadsökningarna är betydande. Det är med andra ord bäddat för en rejält volatil vinsthistoria när Avanza presenterar sina rapportsiffror.

Uppdatering 2018-04-19, Evolution Gaming har släppt sin rapport under dagen. Bolaget presterade siffror något över förväntan och körde därmed över pessimisterna. Vid stängning hade aktien stigit med hela 27 procent. Vilken rapportraket!

Läget är högintressant i det snabbväxande live casino-bolaget Evolution Gaming inför den spännande kvartalsrapporten för det första kvartalet.

Aktien har tappat delar av sin glans på senare tid, främst på grund av att flera analyshus börjat justera ned rekommendationer och riktkurser för aktien.

Rent operativt utvecklas dock koncernen mycket väl och 2017 bjöd nästan på en osannolik vinsttillväxt. Så – har analytikerna eller investerarna fel? Kan bolaget köra över skeptikerna?

Svaret får vi på torsdag, den 19 april, när koncernen släpper sin rapport för det första kvartalet.

Få skulle sannolikt säga att kontanthantering är ”hett” – åtminstone inte i Sverige, där branschen är strukturellt nedgående och kommit "längst" i kontantlöshet.

Men utanför Sveriges gränser växer fortfarande andelen fysiska kontanter i cirkulation. En växande ekonomi kräver också fler värdetransporter, större uppräkning av dagskassor och mer påfyllnad i bankomater.

Koncernen växer på i en riktigt god takt i USA, medan utvecklingen är svagare i Europa, särskilt i Frankrike. Förväntningarna, liksom aktiekursen, har dock kommit ned till intressanta nivåer och bolaget kan mycket väl överraska på rapportdagen – som man har gjort så många gånger tidigare.

Nordea

Bankaktierna har straffats hårt på Stockholmsbörsen under de senaste månaderna.

Nordea-aktien är inget undantag från denna regel.

Oro för ökad konkurrens i bolåneaffären, allmän bostadsturbulens och en avskild utdelning har pressat Nordeas aktiekurs hittills i år. Koncernen presenterade även ett svagare bokslut än väntat, vilket – i kombination med flytten till Finland - legat som en våt filt över aktiekursen.

Men, hur man än vänder och vrider på det, är marknadens värdering av Nordea attraktiv efter kursnedgången. Utmaningarna är till stor del redan inprisade i kursen och utrymme för positiva överraskningar finns.

Dela med dig