Aktiespararna

Analytikern: Det sämsta ligger bakom gruvbolaget – dags att köpa aktien

Av Elin Hanspers
4 juni 20242 min lästid
Koppar- och guldpriserna har lyft rejält den senaste tiden. I en sektorkommentar säger analyshuset ABGSC:s analytiker Adrian Gilani att strukturella megatrender såsom klimatomställningen och Ai-boomen väntas driva efterfrågan på vissa metaller mer än utbudet kan öka.

Att megatrenderna driver på efterfrågan skapar intressanta investeringsmöjligheter, säger Adrian Gilani.

”Vi är på väg in i nästa supercykel för koppar. Den drivs dels av en strukturellt ökad efterfrågan i andra länder än Kina, främst emerging markets, dels av elektrifieringstrenden. Det är tio år sedan den senaste peaken för koppar och många befintliga gruvtillgångar är underinvesterade. Dessutom har inte speciellt många nya gruvtillgångar tillkommit. Det har resulterat i ett tajt utbud men också att man i befintliga gruvor har beläggningsgrader som har fallit under de senaste tio åren”, säger han.

Köp gruvbolaget

Han lyfter också fram sin aktiefavorit bland de svenska bolagen, Boliden, där det sämsta anses ligga bakom bolaget. Rekommendationen är köp, med riktkursen 390 kronor.

I bolaget ses stabila, kassagenererande tillgångar i politiskt stabila jurisdiktioner. Vidare ses nyckeltillgångar med en gruvlivslängd på över 30 år och en exponering på omkring 45% mot koppar och nickel.

Aktien handlas 7% under ABGSC:s egenutvecklade väringsmodell, vilket poängteras är ett bra ingångsvärde.

Sälj ståljätten

Vad gäller stålmarknaden är Adrian Gilani inte lika munter som när det gäller kopparmarknaden.

Han menar att stålindustrin brottas med låga eller fallande stålpriser i alla geografier och att det finns en finns en global överkapacitet.

Just de fallande stålpriserna är en faktor när det kommer till den finansieringskandidat som han pekar på, SSAB, där rekommendationen är sälj, med riktkursen 56 kronor.

Här anses just fallande stålpriser och en omfattande investeringscykel tynga kassaflödet.

LÄS MER: Bolidens vd: Hoppas öppna Europas största koppargruva

LÄS MER: Gruvbolag stiger på börsen efter rekordhöga koppar- och guldpriserDela med dig