Aktiespararna

Analytikern: Inget köpsug för den kollapsade aktien

Av Jessika Bouveng
8 juni 20233 min lästid
I veckans avsnitt av podden ”Tillsammans mot miljonen” diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih bland annat läget på börsen, den svaga svenska kronan och veckans kanske hetaste ämne - raset i Viaplay. Duon tar även upp aktiecaset Assa Abloy som fick glädjande nyheter tidigare i veckan.

En snackis denna veckan har varit det kraftiga raset i Viaplay Group. Under måndagens handel stängde aktien ned med 63% och under onsdagen fortsatte tappet. Anledningen bakom kollapsen var att bolaget sänkte sina prognoser och meddelade ett vd-byte.

“Det är en otrolig slakt”, säger Mohammed Salih och fortsätter med att han trodde att fler sparare skulle “fånga den fallande kniven” och köpa Viaplay.

“Det är alltid en varningsflagga när man kommer med en vinstvarning, byter vd, omreviderar alla finansiella mål ganska grovt. Då förtjänar man kanske 75% nedgång", fortsätter han.

Carl-Henrik Söderberg håller med om att det är fullt förståeligt att marknaden blev livrädd. Duon fortsätter sedan med att diskutera de tuffa plånboks-tider som nu konsumenter lever i och för ett bolag som Viaplay att konstant höja priserna flyger inte riktigt i rådande läge. Förr eller senare hoppar konsumenter av.

Mohammed Salih frågar sedan sin poddkompanjon om han tror det finns något att hämta i bolaget - var det kraftiga raset på ynka två dagar legitimt?

“Jättesvårt att svara på”, svarar Carl-Henrik Söderberg och fortsätter:

“Jag kan inte säga att jag blir direkt köpsugen." Nånstans har det här gått och blivit en marknad med streamingtjänster som har blivit väldigt överetablerade ändå. Plötsligt blir det en väldigt stor konkurrens och då gäller det att ha rätt utbud för att locka personer där hemma. Framförallt nu när man inte har råd att ha tio streamingtjänster".

Han avslutar sedan med att konkludera att det inte ser bra ut för Viaplay just nu.

Det ljusnar i sektorfavoriten

Duon tar sen upp ytterligare ett aktiecase som Carl-Henrik Söderberg beskriver som hans favorit i verkstadssektorn just nu, nämligen låstillverkaren Assa Abloy. Samma dag som avsnittet spelas in så nåddes bolaget av goda nyheter då mexikanska myndigheter gett tummen upp för Assa att slutföra sitt stora förvärv av HHI.

Vägen till ett godkännande beskriver dock Carl-Henrik Söderberg som krånglig och processen har hämmat aktien som gått ganska svagt det senaste. Tillsammans med bolagets byggexponering har denna förvärvsresa skapat en del orosmoln. Nu när förvärvet är på plats så kan bolaget jobba på och den starka balansräkningen kan åter börja sättas i arbete

“Jag tycker att detta är ett väldigt fint bolag, en tydlig marknadsledare, man har en stark pricing-power, starka kassaflöden, en stabilitet gällande både marginaler och försäljning”, säger Carl-Henrik Söderberg och tror att det värsta har passerat och att framtiden ser ljusare ut.

Bolaget fick även i onsdagens en köprek från HSBC, något som också bådar gott för aktien.

Tillsammans mot miljonen

Dela med dig