Aktiespararna

Analytikern: ”Intressant läge – aktien värd en chansning”

Av Dag Rolander
20 juni 20186 min lästid

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 6–7 2018.

Efter förvärvet av Izettle måste svenska aktiesparare gå till Paypal för att hoppa på tillväxttåget i den heta fintechsektorn. Riskspridningen från bankaktier är värd en chansning.

Det går inte att betala med kontanter på nätet. Kort var inte heller bra när mottagaren inte var betrodd. En tredje part behövdes.

Amerikanska Paypal är pionjären sedan tjugo år med visionen att demokratisera betalningar globalt. Historien är kändisspäckad. Bland grundarna märks Elon Musk och Peter Thiel, med tidiga kopplingar till Facebook.

Strax efter börsnoteringen 2002 blev Paypal uppköpt av auktionssajten eBay.

Efter tio år kampanjade aktivist­investeraren Carl Icahn, som hjälpte Christer Gardell igång med Cevian Capital, för att guldägget Paypal skulle delas ut till eBays ägare. Så blev det 2015.

Aktien har fördubblats sedan dess till ett börsvärde på 100 miljarder dollar motsvarande det samlade värdet för de fyra svenska storbankerna.

I vintras beslutade Ebay att om två år byta leverantör av betaltjänster till holländska Adyen. Här finns Facebooks Mark Zuckerberg ombord som investerare och en börsnotering stundar.

Adyen växer organiskt i en takt om 40 procent med vad man menar är modernare teknik till lägre kostnad. Adyen är lönsamt sedan 2011 och kan komma att värderas till 25 gånger årets intäkter på 300 miljoner euro.

Svenska Izettle som siktade på en börsnotering i Stockholm före sommaren blev i maj i stället uppköpt av Paypal för prislappen på 2,2 miljarder dollar. iZettle grundades 2010 med inriktning på små­företag och erbjuder mobila kort­läsare med flera tjänster till en kostnad om 1,5–2,75 procent.

Verksamt i 10 europeiska länder plus Brasilien och Mexiko har Izettle en halv miljon företags­kunder. Nyligen lanserades en e-han­delsapplikation. Visionen är ”att hjälpa småföretag att lyckas i en värld av jättar”. Izettle växer i en takt av 50 procent per år till nära 1 miljard kronor i fjol. Rörelsemarginalen var minus 24 procent.

Med Izettle ombord blir Square, verksamt främst i USA och Storbritannien, en direkt konkurrent. Square har intäkter på 1,4 miljarder dollar, och en tillväxttakt på 30 procent, har ett börsvärde på 23 miljarder dollar och ett p/e-tal på 75.

LÄS OCKSÅ: Så stoppades rekordnoteringen i sista stund: "Får superkrafter" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/sa-stoppades-rekordnoteringen-i-sista-stund-far-superkrafter)

Betaltjänster är hett med en uppsjö av små fintechbolag och världens största företag inblandade: Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay, Amazon Pay, Alipay (Alibaba) med flera. Det är mobiltelefoner som fungerar som plånböcker. Apple lanserar strax ett eget kort. Mastercard och Visa får ny konkurrens.

Svenska Swish, som drivs av bankgirot, är betalningar i realtid med mobiltelefonen. Gratis mellan privatpersoner men kostnaden för mottagande företag är 1,50–3 kronor per betalning. Hur svenska universalbanker agerar är viktigt för aktiesparare på sikt.

I den omvandling som sker är det uppenbart att bankerna agerar defensivt.

Privatpersoner med Paypal betalar med ett saldo på kontot, kort eller bankkonto utan att mottagaren kan se kort- eller bankkontonummer. Betalningar i Sverige kostar 1,9–3,4 pro­cent, beroende på företagets månadsomsättning, plus 3,25 kronor per transaktion. Ett köp på 200 kronor kan alltså kosta 10 kronor.

Andra tjänster är finansiering av kundfordringar och lager och mest intressant är tillämpningar av artificiell intelligens där data om kundernas historiska transaktioner, preferenser och demografi används för att individanpassa butikers erbjudande.

Produkter som en webbshoppare troligen letar efter lyfts fram och därigenom ökar chansen till önskat fynd och impulsköp. Tjänsterna är särskilt viktiga för e-handlare med stort sortiment.

På kapitalmarknadsdagen i maj gavs utsikter för de kommande 3–5 åren. Tillväxttakten ska bli 17–18 procent, rörelsemarginalen förbättras och vins­ten per aktie, liksom de fria kassa­flödena, öka med 20 procent per år.

Tillväxt har hög prioritet. Den drivs av e-handelns framfart och internt satsas 7 procent av intäkterna på att utveckla nya tjänster.

Förvärv om 1–3 miljarder dollar per år planeras och den andra hälften av kassaflödena överförs till aktie­ägarna, mest troligt som köp av egna aktier.

P/e-talet är 29 räknat på prognosen för 2019 men peg-talet (p/e-tal dividerat med vinsttillväxten) på 1,5 är rimligt. Inom fintech är det tillväxt som står i centrum för börsens intresse och köplust.

Paypal menar att det förlorade kontraktet med eBay inte är negativt eftersom konkurrensklausulen stoppade andra möjligheter.

Två jokrar kan överraska. Med Izettle ombord stärks erbjudandet utanför USA och Izettle kan lanseras i USA. Korsförsäljning ger hög intäktspotential till låg kostnad. Den andra jokern heter Venmo som är en kombination av social media- och betalningstjänst.

Först tilläts överföringar, utan kostnad, mellan privatpersoner, påminnande om Swish, och användes för att skojigt dela restaurangnotor.

Nästan 10 procent av Paypals betalningar görs i Venmo – 12 miljarder dollar och 80 procent upp i första kvartalet – utan att generera intäkter. Nu öppnas för betalningar till företag/restauranger, som då betalar en avgift på 2–3 procent. Kostnaderna finns redan, intäkterna omvandlas därför till vinst.

Aktien handlas nära tidigare topp. Köp och behåll kan fungera. Klokast är nog att avvakta nästa kursdipp.

Dela med dig