Aktiespararna

Analytikern: Jag borde köprekat den här aktien för längesen

13 april 20234 min lästid
Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih.
Aktien som bara fortsätter klättra till nya rekordnivåer: ”Fantastiskt”.

I veckans avsnitt av podden ”Tillsammans mot miljonen” diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih Volvos vinstvarning, aktien som bara fortsätter ticka på – och framtiden för SAS.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Duon börjar med att konstatera att börsen har varit på gott humör de senaste veckorna, men att allt fler nu räknar med att en recession kommer att inträffa under slutet av det här året – vilket kan ställa till det.

Ett bolag som just nu går som tåget är Volvo, som tidigare i veckan kom ut med en vinstvarning för det första kvartalet 2023.

Aktien stack som en raket på börsen som en följd och nu är frågan vilken nivå aktien kommer att handlas på framåt.

Carl-Henrik Söderberg konstaterar att anledningen till att Volvo alltid värderats till halva värderingen mot många andra bolag i verkstadssektorn, är för att de har haft svårt att visa upp en stabilitet.

”Det har alltid varit det negativa i Volvo-caset och på grund av detta har bolaget värderats till omkring P/E 10, medan många andra bolag legat på P/E20”.

Kan vara signalen många väntat på

När väl Volvo har bevista att de kan upprätthålla en stabilitet och att man kan öka lönsamheten – ja då skulle aktien kunna värderas upp. Något som nu skett.

”Nu har vi sett att bolaget parerade pandemin bättre än vad många hade förväntat sig och nu så ser ju trenden ut att fortsätta. Så är man positiv till bolaget lär nog många tycka att aktien ska fortsätta upp och att vi kan se en multipel expansion. Men samtidigt så tror jag ändå att den cykliska oron ligger kvar och frågan är hur bra de senare kvartalen blir under året, om det är så att recessionen kommer”, säger Carl-Henrik Söderberg i podden.

Ett annat bolag som gått fantastiskt är Saab, som är plus över 73% på ett år och drygt 57% bara under 2023.

Aktien började sin starka resa efter att Ryssland startade krig mot Ukraina, något som gjorde att allt fler länder, inklusive Sverige, började spendera mer pengar på att rusta upp sitt försvar. Detta fick Saabs orderingång att öka dramatiskt, samtidigt som flera stora fondbolag valde att gå in och investera i bolaget.

Nytt kursrekord

Under veckan slog aktien ett nytt kursrekord.

”Jag har sagt hur många gånger som helst att man ska äga bolag med strukturell tillväxt, och det här är ett typiskt sånt exempel. Men varför har jag inte köprekat det då? Ja, jag har nog fastnat i att den har gått så starkt och tänkt att tåget har gått. Det är en typiskt mental fälla. Men aktien har gått helt fantastiskt”, säger Carl-Henrik Söderberg.

Podd-duon går också igenom SAS. Ett bolag som de båda experterna varnat för tidigare och kan nu konstatera att aktien återigen är ner 75% på ett år. Totalt är aktien ned 99,57%.

Det senaste raset i aktien har triggats av att en tidning i Danmark skrev att det vore väldigt överraskande om SAS inte avnoteras inom en snar framtid.

Svårt att fånga fallande knivar

”Det tråkiga är att antalet aktieägare har ökat sedan kursfallet började i SAS. Flera har hela tiden sagt att botten är nådd för aktien, och nu kan det bara gå upp. Men då ska man komma ihåg att när ett bolag har gått ned 99%, då finns det faktiskt 99% nedsida kvar”, säger Mohammed Salih i podden.

Han fortsätter:

”Det är det som gör det så tufft att försöka falla de här fallande knivarna. Och att göra det i ett bolag som SAS – det är som att försöka fånga en Boeing 747 med bara händerna. Det går alltså inte”.

Båda är inne på att SAS har enorma problem framför sig, och trots att aktien rasat dramatiskt de senaste dagarna, så ser ingen av dem köpläge i aktien.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Tillsammans mot miljonen

Dela med dig