Aktiespararna

Analytikern köpstämplar utdelningsmaskinen

Av Jessika Bouveng
15 maj 20232 min lästid
Rapporter, utdelningar och ett gäng aktiecase - det är vad Aktiespararnas analytiker Robert Andersson och Carl-Henrik Söderberg pratar om i det senaste avsnittet av Aktiepodden.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Analytikerduon går även igenom de många affärer som de valt att göra i Korta portföljen i veckan. Bland annat berättar Robert om valet att köpa fler aktier i Handelsbanken. Handelsbanken har det senaste kommit ned igen och aktien har gjort en så kallad “dubbelbotten”. Analytikern valde att köpa in fler aktier när priset låg under 90 kronor.

Enligt honom så står Handelsbanken starkt och aktien är dessutom billig just nu.

“Om man bara ser till utdelningar just nu, förväntat är ungefär 8,5 eller 8,4 kronor utdelning nästa år. Om aktien då handlas för 85 kronor då är det 10% direktavkastning bara där och sen dessutom har du lite återköp också”, säger Robert Andersson och fortsätter:

“Om man inte tror på stora kreditförluster så kan man inte i min värld se att det är dyrt”

Än längre analys av bolaget gjorde han i Veckans aktie tidigare i veckan som du kan ta del av här.

Hur har denna rapportperiod gått?

Duon avslutar podden med att konstatera att vi närmar oss slutet på rapportperioden. Det är endast två bolag för analytikerna kvar att hålla ett extra öga på - Lundberg och Embracer.

Hur kan man då sammanfatta Q1?

Carl-Henrik Söderberg tycker att det varit en bra rapportperiod. Generellt har det varit höga marginaler, bolagen visar på pricingpower och orderingången bland verkstadsbolagen var högre än förväntat. Än så länge så är det magert med tecken på att vi ska in i sämre tider.

“Det är fortfarande nervöst, absolut, men bolagen jobbar på bra”, säger han och sammanfattar Q1.

Robert Andersson håller med om att verkstadssektorn har visat sig stark. Men han ställer frågan om det kommer att hålla?

Carl-Henrik Söderberg svarar med att han har svårt att se hur det ska bli bättre härifrån. Överlag har sektorn stuckit upp ordentligt och för många bolag har det gått bra, inte minst för Atlas Copco.

Samtidigt är det många som snart förväntar sig en räntetopp och även sämre ekonomiska tider framöver. Vilka påverkas då? Jo, många i verkstadssektorn.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig