Aktiespararna

"Läge att gå emot och köpa den dissade sektorn?"

Av Carl-Henrik Söderberg
1 november 20226 min lästid
Analytiker Carl-Henrik Söderberg lyfter varje vecka fram intressanta grafer som på olika sätt belyser de finansiella marknaderna. Idag är det bland annat fokus på räntebesked, inflationen framåt, rapportbesvikelser i tech och om fastigheter åter ska in i värmen.

Stark börs - orkar vi vidare?

Börsen går starkt och räntor sjunker när marknaden ifrågasätter hur aggressiva Fed och ECB kommer att vara framåt. Kan vi skönja slutet på åtstramningarna? För vad det är värt går vi nu säsongsmässigt in i en stark period där november historiskt är den bästa börsmånaden på året.

Studerar vi kursgrafen för OMXS30 så kan konstateras att vi närmar oss 200-dagars glidande medelvärde, vilket är en viktig nivå att ta sig över. Samtidigt har börsen inte varit så här överköpt (RSI på 66) sedan årsskiftet. Ska börsen orka vidare uppåt? 1800-nivån agerade stöd, ska 2000-nivån nu agera motstånd?

Kombinationen av hög RSI och uppstuds till 200-dagars är inte ovanligt i en björnmarknad. Att marknaden orkar ta sig igenom detta är desto mer ovanligt. Skulle så ske vore det ett styrketecken och öka på tron om att vi satte en börsbotten i slutet på september.

OMXS30 sedan årskiftet. 200-dagars och 50-dagars glidande medelvärde (lila respektive grå linje). RSI-indikatorn (blå linje).

Tech sänke på annars stark USA-börs

En trigger för vidare uppgång eller tillbaka är givetvis morgondagens räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve där en höjning på 75 punkter är att vänta. På fredagen kommer även jobbsiffror från USA.

Två hållpunkter som fått börsen att svänga kraftigt under de senaste månaderna. Utvecklingen på den amerikanska börsen senaste veckan är överlag stark men där några av FAANG-bolagen verkligen sticker ut på nedsidan efter svaga rapporter.

Here we go again?

Marknaden hoppas ännu en gång att tonläget från centralbankschef Jerome Powell ska vara åt det mjukare hållet. Bank of Canada nöjde sig senast med att höja räntan med 50 punkter samtidigt som den europeiska centralbanken kommenterade framtiden aningen mer duvaktigt än förväntat. Det har fått marknaden att hoppas att Fed kommer att göra detsamma.

Frågan är om marknaden återigen hoppas på för mycket?

Amerikansk inflation

Nedan ser vi vad som driver inflationen i USA. Löner stiger medan energipriserna faller och dämpar den breda inflationsuppgången. Att just lönerna slutar att accelerera på uppsidan är något marknaden hoppas på.

På samma tema så presenterade facken för svensk industri historiskt höga lönekrav (4,4 %) under gårdagen. Industriarbetsgivarna menar att de saknar ”substantiell grund” och riskerar att spä på inflationen. Knepigt läge.

Europeisk inflation

Senast igår måndag fick vi färsk inflationsstatistik som visade på att inflationstakten steg till 10,7 % i årstakt under oktober månad, väntat var 10,2 %. Hur mycket press sätter det på ECB? Energipriserna är givetvis i fokus där Putin och den kommande vintern skapar osäkerhet.

Hur mycket kommer industrin att kunna producera när kostnaderna är så höga? Hur tuffa blir sedermera konsekvenserna för europeisk ekonomi?


Toppar inflationen nu?

Ser vi till marknadens förväntningar på framtida inflation så ser vi åtminstone nu toppen på inflationen och att den sedan successivt väntas avta.

Som bekant är börsen framåtblickande minst 6 månader och nu tror alltfler att centralbankerna kommer ta det lite lugnare framöver och börja sänka räntan igen om ett halvår. Vi får hoppas att nedan prognos håller i sig.

När vaknar tillväxtaktierna?

Vi har sett vissa tecken på att tillväxtaktier åkt in i värmen igen i samband med den mer utbreda börsoptimismen som just nu råder men samtidigt är det iögonfallande svagt om vi jämför tillväxtaktier mot värdeaktier i USA.

Duvaktiga centralbanker och fallande räntor vore givetvis något som skulle kunna få aktierna att ta fart igen.


Tillväxtaktier vs värdeaktier på amerikanska S&P500. En uppåtgående kurs innebär att tillväxtaktier går bättre och vice versa.

Kraftigt fallande vinster

Samtidigt går det inte att frångå det faktum att flertalet teknikaktier i USA, kanske i synnerhet de stora jättarna, har det motigt även rent operationellt.

Amazon, Alphabet och framförallt Meta uppvisade väldigt svaga rapporter och vinsterna framåt för sektorn har kontinuerligt justerats ner från analytikerhåll under året.

Ovan ser vi hur vinstprognoserna har hållit sig uppe väl bland bolag som klassas som värdebolag, kvalitetsbolag och lågriskbolag medan utsikterna för tillväxtbolagens vinster har kommit ned ordentligt.

Fastigheter vs bank

Bankaktier har befunnit sig i en sweet spot på slutet med stigande räntor och där rapporterna för det tredje kvartalet var urstarka, med starka räntenetton som främsta drivare. Fastighetsaktier å andra sidan har mosats på börsen när räntorna stuckit i höjden och marknaden oroat sig för refinansieringsrisken i många fastighetsbolag.

När går man emot rådande trend? Ska vi tro kursrörelserna sista dagarna så är det åtminstone några som redan börjat betta på att fastighetsaktier ska upp härifrån. Sektorn går urstarkt i allmänhet och SBB i synnerhet med hjälp av blankare som täcker sina positioner.

Räntans framtida riktning blir avgörande för om fastighetssektorn ska kunna stänga gapet gentemot bankerna.

Lika som bär

Streamingtjänster har det tufft just nu, bland annat Viaplay som vi minns från föregående vecka. Spotify och Storytel följer varandra väl på börsen. Storytel kommer med rapport på torsdag. Det ska bli väldigt intressant att ta del av både siffror och outlook.

Marknadsanalyser

Dela med dig