Aktiespararna

Aktien fortfarande billig - trots starka kursresan

Av Carl-Henrik Söderberg
8 november 20226 min lästid
Analytiker Carl-Henrik Söderberg lyfter varje vecka fram intressanta grafer som på olika sätt belyser de finansiella marknaderna. Idag är det bland annat fokus på valutor, starka rapporter, konkurser och skuldsatta hushåll.

Tuffar på

Vi kan konstatera att börsen ser fortsatt stark ut där marknaden fokuserar på att leta indikatorer som kan visa på att vi sett en topp i räntan. Ser vi till omxs30 så har vi tagit oss förbi 2000-nivån och som påtalades föregående vecka, bryter index över 200-dagars glidande medelvärde är det ett styrketecken.

Bull eller bear?

Vad krävs för att investerare ska bli långsiktigt konfidenta till börsen?

Först och främst måste vi nog se en topp i centralbankernas styrräntor, något som också skulle kunna medföra höga multiplar igen på börsen.

Men samtidigt behöver nog börsen också lyckas absorbera kraftigt sänkta vinstförväntningar när väl den ekonomiska tillväxten faller tillräckligt mycket för att rättfärdiga en topp i räntorna.

En kombination som inte är vidare enkel att gissa hur det ska spela ut.

Ett bästa scenario vore att vi ser en snabb nedgång i inflationen utan att vi går in i recession, något som åtminstone inte känns som ett huvudscenario i dagsläget.

Ovan ser vi inflationen (orange linje) i USA sedan 50-talet och hur den tenderar till att gång på gång orsaka en efterföljande recession (gråa områden). This time is different?

Dollartopp?

På torsdag kommer amerikansk inflationsstatistik och det är som alltid dessa dagar av stort intresse för marknaden. Vad tar dollarn vägen?

Den har åtminstone visat på lite toppkänningar på slutet och ser vi till dollarindex så har det rört sig inom ett sidledes intervall senaste veckorna. Inflationssiffra kan visa sig ändra på den saken...

Dollarindex sedan årsskiftet och där den stigande trenden åtminstone tagit en paus.

Rapportkanoner

New Wave gör det igen. Återigen en urstark rapport och där vinsten i slutändan landade på 23 % bättre än konsensus. Marknaden blir ständigt positivt överraskad av detta framgångsbygge.

Går vi tillbaka historiskt så är detta det tionde kvartalet i rad där man slår prognoserna, ofta görs det med råge. Nu alltså dryga 20 % bättre än väntat. Q2:an var 17 % bättre än väntat, Q1:an 40 % bättre och Q4:an 2021 var 25 % bättre.

Staplarna visar på procentuell avvikekelse från vad analytikerna trott på förhand. Gröna staplar innebär bättre rapportutfall vad gäller vinsten än väntat. Omvänt för röda staplar. Gul linje är aktiekursen.

När kommer uppvärderingen?

Vinstmomentum i bolaget är starkt, drivet av både stark tillväxt och bättre marginaler. Marknadsandelar plockas trots utmanande marknad. Att våga ha ett stort varulager har lönat sig.

Trots stark kursresa är aktien fortfarande billig och handlas till p/e 10 och ev/ebit 6 på innevarande år och nästa. Är marknaden för snål eller finns det fog för den låga värderingen? Sämre tider framåt?

Finanserna är oerhört starka vilket talar för ett eller flera av följande alternativ: 1. Initiativ för att fortsätta växa organiskt. 2. Återgå till att göra förvärv. 3. Dela ut mer pengar till aktieägarna. Oavsett, positivt och oerhört imponerande.

Nettoskulden i relation till rörelseresultatet (ebitda) under de senaste åren.

Bostadsmarknaden

De stigande räntorna har som bekant bäring på bostadsmarknaden och synar vi den senaste statistiken ifrån Valueguard som presenterades för ett par veckor sedan kan konstateras att fallen tilltar, såväl för lägenheter som villor, över hela landet.

Hur mycket klarar hushållen?

Vi tar en titt på siffror ifrån Riksbankens senaste finansiella stabilitetsrapport som släpptes i maj tidigare i år. En uppdatering av rapporten kommer under de kommande veckorna. Ser vi till hushållens skuldsättning är den på höga nivåer även ur ett globalt perspektiv.

Vad som också är intressant är att svenska hushåll har, precis som de norska, en stor andel rörliga bolån varför räntekänsligheten blir högre och därmed också den ekonomiska effekten på hushållen snabbare.

Kommande inflationsdata och räntebeslut blir med andra ord fortsatt väldigt intressanta att följa. Hushållens tidigare höga sparkvoter dämpar de negativa effekterna, likaså den alltjämt starka arbetsmarknaden.

Allt fler konkurser

Frågan är hur stark arbetsmarknaden kan stå sig om vi går in i en långdragen lågkonjunktur. Kommer centralbankerna höja räntan för mycket och för sent och därmed riskera att krascha ekonomin eller ”lyckas” vi komma undan med en så kallad mjuklandning och en mildare recession?

Oavsett kan konstateras att konkurserna ökar i Sverige. Enligt statistik från UC så steg antalet konkurser kraftigt under oktober månad. En oroväckande trend som sannolikt lär förstärkas i takt med att ekonomin försämras. Sverigekartan till höger i bild visar på hur den trenden ser ut just nu över hela landet.

Elbilsbolaget upp i rök

Bolaget Inzile, som tillverkade elfordon till transportsektorn, ansågs för ett par år sedan vara ett förhoppningsbolag med stor potential att bli någonting riktigt stort. Aktien blev också tämligen populär bland småsparare.

Igår tisdag meddelade bolaget att de ansökt om konkurs då de inte kunnat lösa sin finansiering. Senaste året har kantats av märkliga och oroväckande nyheter där bland annat vd:ar byts ut på löpande band och turbulensen i bolagets styrelse har varit stor.

Vi har också kunnat läsa om frågetecken kring Inziles egna uppgifter om hur många fordon de sålt under första halvåret. Likaså en oro kring bolagets finansiellt ansträngda situation.

Konkursen är nu alltså ett faktum och nog bör man som investerare fortsatt vara extra vaksam med bolag vars underliggande verksamhet uppvisar siffror som nedan ihop med en svag balansräkning.

Inte nödvändigtvis för att det ska gå så långt som i Inziles fall men bara det att som olönsamt småbolag behöva ta in nya pengar på den här marknaden, det är allt annat än roligt för existerande aktieägare.


Marknadsanalyser

Dela med dig