Aktiespararna

"Mycket positiv rapport - dubbla överraskningar"

25 april 20234 min lästid
Analytikern Robert Andersson imponerad av bankens siffror - slår förväntningarna rejält.

Aktiespararnas analytiker Robert Andersson är mycket imponerad av Handelsbankens Q1-rapport.

Banken redovisar ett bättre resultat än väntat och även intäkterna var högre än väntat.

"Det är onekligen en mycket stark kombination att både överraska med positivt räntenetto samtidigt som kreditförlusterna fortsätter komma in långt under förväntan", säger Robert Andersson.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

De totala intäkterna för Handelsbanken uppgick till 14 985 miljoner kronor (12 323), vilket var bättre än Bloombergs analytikerkonsensus som låg på 14 197 miljoner kronor. Räntenettot uppgick till 11 485 miljoner kronor (8 014), väntat 11 005 miljoner kronor. Kreditförlusterna uppgick till 30 miljoner kronor (6), väntat var 347 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev 8 516 miljoner kronor (6 624), väntat var 7 582 miljoner kronor.

Nettoresultatet för kvarvarande verksamhet blev 6 582 miljoner kronor (5 381). Resultatet per aktie var 3,44 kronor (2,87).

Aktiespararnas analytiker kommenterar

Nedan följer en kommentar om rapporten från Aktiespararnas analytiker Robert Andersson:

"Handelsbanken bjuder på ett ytterligare mycket starkt kvartal som på nytt slår analytikernas förväntningar. Avvikelserna sker främst på två punkter, räntenetto och kreditförluster. Återigen är den största avvikelsen mot analytikernas förväntningar, räntenettot. Räntenettot drivs fortfarande på av positiv marginalförbättring som fortsätter att öka, även i jämförelse med den fjärde kvartalet. Handelsbanken är dessutom en mycket tung räntenettosbank, att jämföra med exempelvis SEB som också rapporterar idag. Det leder till att en positiv avvikelse i räntenettot faller hela vägen ned på resultatnivån", säger Robert Andersson, analytiker på Aktiespararna.

"Vad gäller kreditförlusterna så fortsätter dessa att vara obefintligt låga. Banken rapporterar kreditförluster om 30 miljoner, att jämföra med förväntade 338 miljoner. Detta trots att många har målat upp stora risker kring bankens utlåning inför kvartalet på grund av att banken har en av Europas största exponeringar mot bostadsmarknaden. Å andra sidan innebär också exponeringen pantsatta reala tillgångar i över 90% av lånen, berättar VD Carina Åkerström i rapporten".

Mycket stark kombination

"Det är onekligen en mycket stark kombination att både överraska med positivt räntenetto samtidigt som kreditförlusterna fortsätter komma in långt under förväntan. Än så länge har kreditratingbolagen fått rätt när de har satt Handelsbanken i världstoppen."

"Bland övriga positiva noteringar i rapporten är att bankens verksamheter i Storbritannien, Nederländerna och Norge fortsätter att visa positiv utveckling, även om de ligger långt efter den svenska verksamhetens resultat, bidrar de till förändringen på sista raden."

"Vad som däremot fortsätter att komma in som en negativ nyhet är att kostnaderna var något högre än förväntat. Banken skriver att de lyckats sänka sin generella kostnadsnivå men att man samtidigt gör stora tillfälliga satsningar på bankens IT-infrastruktur. Samtidigt ska det sägas att kostnadskontroll är bland de absolut viktigaste nyckeltalen för god vinstutveckling i en storbank över tid."

"När allt vägs samman är vi mycket positiva till rapporten i bolaget som vi bland annat äger i Korta portföljen. Vi förväntar oss en positiv kursreaktion på den starka rapporten".

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig