Aktiespararna

Analytikern ökar i fastighetsfonden

Av Robert Andersson
16 november 20222 min lästid
Fondportföljer.
Aktiespararnas analytiker Robert Andersson har hand om den offensiva och defensiva fondportföljen. I varje nummer av pappersupplagan av Aktiespararna skriver analytikern en redogörelse för hur fonderna har gått och om några förändringar görs. Nedan följer redogörelsen för den offensiva fondportföljen, och tidsperioden som gäller är fram till den 6 oktober i år.

Den offensiva portföljen har upplevt en skakig tid sedan förra numret av pappersupplagan av Aktiespararen, men trots det står sig portföljen starkt.

Det är framför allt fastighetsfonden som har haft det tufft, då fastighetsbolagen har fallit på börsen på grund av den stigande räntan. En positiv utveckling finner vi i våra globalfonder som har en stor exponering mot amerikanska dollar.

Portföljen i sin helhet noterar –19,8% i jämförelse med Stockholmsbörsens –21,5%.

Säljer en fond och köper en annan

Vi väljer nu att göra två förändringar i den offensiva portföljen. Vi säljer av DNB Teknologi. Fonden har presterat god avkastning men vi väljer att tacka för kaffet denna gång. Fonden stod för 20% av portföljens värde. För 15% av värdet plockar vi in en fond med i huvudsak liknande exponering, vi köper in Nordnet Indexfond Teknologi. Fonden lanserades i somras och har en techexponering som är mindre mot exempelvis Tyskland i jämförelse med DNB Teknologi. Med tanke på vintern som står för dörren kan det vara värt att plocka ned risken mot den tyska marknaden.

Vikten för fonden är också lägre, mest beroende på dollarexponeringen. Dollarn har gått mycket bra i jämförelse med kronan sedan start. Det är dock osannolikt att dollarna utvecklas lika starkt framöver. Därför säljer vi av lite.

Möjlighet att köpa på botten

Som grädde på moset sparar vi in lite avgifter genom förändringen. DNB Teknologi handlas kring 1,20% i avgift medan den nya indexfonden i stället handlas kring 0,4% i avgift.

Portföljens andra förändring är att vi ökar exponeringen mot Lannebo Fastighetsfond något. Fonden har haft det tufft, precis som branschen i sin helhet.

Fastighetsbolagen lär dock inte fortsätta falla för evigt och vi tror här att vi har en möjlighet att köpa på botten och väljer därför att öka exponeringen från 15% till 20%. Det ger oss ett lägre genomsnittligt anskaffningsvärde.

Fondportföljer

Dela med dig