Aktiespararna

Analytikern om bygghandlarens kursrusning: ”Modellen är stark”

Av Redaktionen
20 april 20182 min lästid

Byggvarukedjan Byggmax redovisar ett resultat efter skatt på -78,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (-51,6). Resultatet per aktie uppgick till -1:30 kronor (-0:80).

Bruttomarginalen uppgick till 32 procent (30,3).

Rörelseresultatet blev -98 miljoner kronor (-61,9), vilket gav en rörelsemarginal på -14,7 procent (-7,9).

Resultatet har påverkats positivt av engångsposter om totalt 8,7 miljoner (0).

Nettoomsättningen blev till 665 miljoner kronor (783), minus 15 procent.

Den 3 april meddelade bolaget att försäljningen i det första kvartalet minskat preliminärt med cirka 15 procent till följd av att den kalla och utdragna vintern fördröjt säsongsstarten. Minskningen var särskilt stor i dotterbolaget Skånska Byggvaror, enligt beskedet.

"Bör inte läsa in allt för mycket"

Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark överraskas inte av siffrorna som det bjöds på.

– Den hårda vintern har utan tvekan påverkat Byggmax och hela branschen negativt. Väder och vind ligger självklart utanför bolagets kontroll och man bör därför inte läsa in allt för mycket i siffrorna i detta kvartal. Mycket var också känt sedan tidigare i och med vinstvarningen för några veckor sedan. Det första kvartalet är dessutom säsongsmässigt det svagaste kvartalet för Byggmax, säger han.

Byggmax har haft stora bekymmer att integrera Skånska Byggvaror i verksamheten.

– Som de flesta redan vet var förvärvet av Skånska Byggvaror ingen höjdare, men koncernen har kommunicerat en plan för att vända rörelsen och att 2018 blir ett omställningsår för Skånska Byggvaror. Förhoppningsvis får de ordning på problemen snart, säger Christoffer Ahnemark.

Byggmaxaktien är upp över 8 procent vid 13.30-tiden på fredagen. I år är kursen dock ned 23 procent.

– Tittar vi på den underliggande verksamheten rullar den på bra. Affärsmodellen är stark med lågpriskonceptet och bolaget planerar fortsatt expansion av butiksnätverket, något som väntas driva intäkter och resultat framöver. Även om en stor osäkerhet generellt råder på bostadsmarknaden är Byggmax ett intressant bolag att ha på bevakningslistan, understryker Christoffer Ahnemark.

Redaktionen/Nyhetsbyrån Direkt

Dela med dig