Aktiespararna

Analytikern om H&M: "Svårt att hitta ljusglimtar"

Av Christoffer Ahnemark
31 januari 20184 min lästid

Aktiespararens analytiker går igenom tre börsjättars kvartalsrapporter – och ger helt olika syn på bolagens prestationer.

Carl-Henrik Söderberg om H&M

Det är svårt att finna ljusglimtar i den här rapporten. Försäljningstrenden är fortsatt svag, butiksexpansionen mattas ordentligt och tillväxtprognoserna sänks samtidigt som rekordhöga lager (innebärande stora reor) och strukturgrepp i såväl butiksnät och online måste fortskrida och det här pressar givetvis marginalerna.

Visst, utdelningen behålls intakt men för första gången någonsin uppvisar H&M en nettoskuld och ledningen föreslår därför att utdelningen till viss del ska finansieras via en frivillig nyemission där aktieägarna kan välja att ta emot utdelningen i nya aktier, något som familjen Persson avser att göra. Med andra ord, alla aktieägare som inte väljer att återinvestera sin utdelning kommer att spädas ut.

Även om H&M-aktien har kommit ner ordentligt och tappat sin ”tillväxtmultipel” så sjunker även vinsten i bolaget och marknaden vill nog först se att de fallande försäljnings- och marginaltrenderna bottnar ur innan man vågar bli lite positiv till aktien igen. Alternativt att kapitalmarknadsdagen den 14 februari kan bjuda på något nytt kring den framtida strategin och hur H&M ska lyckas vända på skutan.

Christoffer Ahnemark om Ericsson:

Att äga Ericsson de senaste tre åren har inte varit en rolig resa. Aktiekursen har halverats samtidigt som Stockholmsbörsen har utvecklats starkt. Problem är välkända inom Ericsson och Börje Ekholm arbetar vidare med att få koncernen på rätt köl. Men det går trögt och nedgången i aktien fortsätter i dag.

Rapporten för det fjärde kvartalet 2017 var ingen rolig läsning. Resultatet kom in väsentligt under marknadens konsensusprognos, medan bolaget missade marginellt på intäktssidan. Den föreslagna utdelningen var högre än förhandstipsen, men det är en klen tröst i sammanhanget. Dessutom går det att vända på argumentationen – varför ge utdelning i detta läge? Många globala teknikbolag ger heller ingen utdelning, utan fokus är istället på att återinvestera medel i rörelsen och lansera nya produkt- och tjänstelösningar.

Ericsson investerar dock betydande summor i FoU, men det är alltid en balansgång. På det stora hela går det att förstå marknadens reaktion på rapporten och det är svårt att se något som lockar i Ericsson-aktien i nuläget.

Carl-Henrik Söderberg om Volvo:

Volvo-aktien har ju gått fantastiskt starkt senaste året och även inför kvartalsrapporten, så nog var förväntningarna högt ställda hos marknaden inför att siffrorna skulle presenteras.

Men Volvo och Martin Lundstedt lyckades återigen leverera och aktien stiger på rapporten.

Efterfrågan ser fortsatt väldigt god ut för bolaget och den starka världskonjunkturen stärker den bilden. Sedan Martin Lundstedt tillträdde vd-posten har bolaget gjort en marginalresa där stort fokus lagts på kostnadsbesparingar och effektiviseringsåtgärder. Nu är det snarare en tillväxtresa vi ser. Med den skjuts vi nu ser på intäktsnivå (och en stark orderingång som indikerar att det kommer hålla i sig närmaste kvartalen) så borgar det, tillsammans med den kraftfulla operationella hävstången i bolaget, för hög vinsttillväxt ett tag till. Aktien ser därför, den kraftiga kursuppgången till trots, inte speciellt dyr ut värderingsmässigt.

Den negativa aspekten av den tidigare nämnda kombinationen av kraftigt ökad efterfrågan och kostnads- och effektiviseringsåtgärder är att det nu uppstått flaskhalsar i leverantörsleden hos Volvo, vilket såklart hämmar den goda utvecklingen en aning. Men ledningen lägger stort fokus på att åtgärda detta och är inget som i dagsläget stör caset i Volvo nämnvärt.

Att utdelningen höjdes mer än väntat är såklart ett positivt tecken som stärker den framtidsoptimism som både marknaden och Volvos ledning verkar dela just nu.

Dela med dig